Англосаксонците напускат ЕС, но изходът им отваря нови врати пред Европа

STZAGORA.NET
*
Океанската империя го играе нещо обидена, май
*
TochkaBREXIT-ът е факт. Жителите на Великобритания изразиха волята си да напуснат Европейския съюз. Надделя волята на англичаните, макар че Шотландия и по-голямата част от Северна Ирландия поискаха да останат.

Днес е време да се сетим, че не минаха и 10 години, откакто влязохме в ЕС, и той започна да се разпада. Шеговитите едновремешни коментари, че сме унищожители на империи, май ще излязат истина.

ЕС преживява трудна съдба през последните години. Полази го тежък бежански поток. Удариха го терористични атаки, а сега му нанасят и нов удар с Brexit-а. Някой май има зъб на Германия, Франция и компания. Защо ли? Дали пък да не търсим причината в зациклилите преговори за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)?

Първопричината за отцепването може би е в датиращото от столетия съперничество между островитяните-англосаксонци, от една страна, и континенталните Германия и Франция. ЕС се опъва на ТПТИ и затова може би трябва да гледаме и на организирания бежански поток, и на терористичните актове, и на отцепването на британците сега като на последователни сръчквания да се ускори приемането на ТПТИ и да се избие от главите на еврофакторите дори най-беглата мисъл за каквато и да е форма на континентален съюз. Станалото може да се класифицира и като част от колизията между владеещите океаните и владеещите евроазиатската суша.

Едно голямо НО: Напускането на ЕС от англосаксонците обаче като че ли все пак открехва още малко вратата към идеята за “Голяма Европа” от Лисабон до Владивосток. Докато ЕС губи страна-член, лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), включително Владимир Путин и Си Цзинпин, днес заседават в Ташкент. Чува се, че ще приемат в ШОС Индия и Пакистан, а впоследствие – и Иран. Русия, Китай, Индия и Пакистан – това е почти половината население на Земята и огромна част от територията й. И четирите страни са ядрени сили. Картинката е драматична – ЕС се смалява, ШОС нараства.

Който контролира Хартленд-а (Русия, Централна Азия с част от Китай, Иран и Афганистан) – той контролира Евразия, а който контролира Евразия, той контролира и целия свят. Така гласи един от най-важните закони на англосаксонската геополитика, припомнят днес, часове след BREXIT-а, руснаците. Забележете – самите англичани упоменават не Азия, а Евразия. Европа и Азия. “Голямата шахматна дъска” на Бжежински с всички силни фигури по нея, в това число европейските.

Ето го изигран поредният акт от вечната драма – океанската империя срещу сухоземната. “На ти си куклите, дай си ми парцалките!”, казаха на 23 юни 2016 г. господарите на света от Метрополията. Интересно с какъв акъл го направиха. Или са замислили нещо едро, или много са си повярвали. Защото да цепят целокупния доскоро Запад – това отстрани прилича на изстрел в крака.

Много събития наведнъж! Историята набира обороти пред очите ни. Остава да си ги държим добре отворени, за да не проспим важното.

Максим Добрев
24.06.2016
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн