70 години от създаването си чества днес първата детска градина в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
зорница1педаг.колективЗорницаЗвезден юбилей – 70 години от създаването си, чества Детска градина №2 „Зорница“ (ул. “Стефан Стамболов” 35). Това е първата градина от съвременен тип в Стара Загора, отворила врати през месец май 1948 г.

Децата от 4-те групи, заедно със своите преподаватели и музикалния ръководител Весела Господинова и със специалното съдействие на Стефан Дончев, ръководител на Клуб по спортни танци „St dance club“ са подготвили юбилеен концерт-спектакъл „Ние сме децата днес“ в две части – „Ние сме „Зорница“ и „Ние сме България“.

В спектакъла Звездичко със своя вълшебен куфар води приказното пътешествие с участието на децата, с много песни и оригинални танци „Пасо добле“, „Чиуауа“, „Парти под звездите“, „Танц на звездите“ и още много други. В оригиналния сценарий са вплетени и много красиви стихове, специално написани за тържеството и за „звездната“ детска градина „Зорница“.

Юбилейният концерт е днес, 23 май, от 17 часа в Кукления театър. Събитието е включено в официалния афиш на Община Стара Загора за 24 май – Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура.

В Летописната книга на детската градина се пази информация за всички по-важни събития от създаването и досега:

„През 1947 г. започва изграждането на първото детско заведение в Стара Загора. Детската градина се построява по немски проект, изготвен от архитектите Сашев и Широв. В осъществяването на проекта активно участие вземат не само работниците-изпълнители, но и жителите на квартала. Новопостроената сграда е светла, просторна, функционална, отговаряща на европейските стандарти за такъв тип строителство. На първия етаж са разположени трапезарията и занималните, където играят и се учат малките деца, а на втория етаж са спалните помещения.

В края на месец май 1948 г. вратите на първата детска градина в Стара Загора са широко отворени, за да приемат малките възпитаници. Децата идват от детския дом, помещаващ се в църквата „Св.Троица” и двете детски групи на детски дом, намиращ се на ул.”Цар Симеон Велики” и „Св.Троица”. С всеотдайността на първите тук започват да градят кариера млади и ентусиазирани специалисти. С голям интерес изучават идеите на известния немски педагог Фрьобел, който е един от създателите на първите детски градини в Германия. Главният акцент в работата на учителя е насочен върху ролята и значението на играта като основен фактор за развитие на предучилищния етап.

От 1955 г. групите в градината стават 4 на брой. Има ново кухненско помещение с готвач и помощник-готвач.

През 1957 г. на първия републикански преглед ЦДГ №2 е удостоена с наградата „Детска градина-първенец на града”.

През 1961 г. в Стара Загора е открит Институт за детски учителки „Анастасия Тошева” и ЦДГ №2 е определена за базова градина към ИДУ.

стенопис на Любо ЦакевС Решение №34 на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет от 2 март 1977 г. градината приема звездното име „Зорница”. През същата година по повод даване на име на градината, известният старозагорски художник Любомир Цакев, директор тогава на Държавния куклен театър в Стара Загора, изработва красиво пано на една от стените във фоайето на детската градина.

През 2006 г. Община Стара Загора извършва ремонт в детската градина и за Деня на християнското семейство предстоятелят на Храм „Света Троица” отец Стефан Чалъмов отслужва водосвет и празнична молитва за здраве и благополучие.

От 2002 г. в детската градина има Училищно настоятелство.

През 2009 г. с дарение от ТЕЦ ”Марица-изток 2” са ремонтирани санитарните помещения в градината.

В момента в ДГ №2 „Зорница“ има 131 малчугани в 4 групи: „Мики Маус“ (3-4 г.), „Златното ключе“ (4-5 г.), “Бон Бон” (5-6 г.) и „Мечо Пух“ (6-7 г.). В градината работят 9 преподаватели, 5 помощник-възпитатели, трима души са в администрацията. Директор на детската градина е Алис Явашева.
Z 2
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн