Правни съвети за младежи в неравностойно положение от Стара Загора

STZAGORA.NET
*
3 Labor Law lectures-orphansЛекции-дискусии на тема трудово право за младежи в неравностойно положение – възпитаници на домове за деца и младежи, лишени от родителска грижа в Стара Загора, се проведоха в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ по инициатива на “КонтурГлобал Марица Изток 3″.

Поводът за инициативата бе предстоящия летен сезон и възможността за временна заетост. Юристите на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ с ентусиазъм приеха предизвикателството да подготвят необходимите материали и да представят на достъпен за младите хора език специфичната правна материя.

В две последователни сесии бяха обхванати повече от 40 младежи на възраст 15+ години, на които тепърва им предстои да се включат в пазара на труда.

Младият юрист на „КонтурГлобал“ Явор Соколов води дискусията, в която участниците се включиха активно – задаваха конкретни въпроси относно основните термини и документи, свързани с трудовите правоотношения, права и задължения на трудещите се, институциите към които могат да се обръщат за съдействие в случай на проблеми и т.н. В края на срещите младежите сърдечно благодариха за отделеното време, споделените знания и предоставените материали, които ще им бъдат от полза, за да се справят успешно с предизвикателствата на реалния живот като пълноправни членове на обществото.

Високите нива на младежка безработица са значим проблем не само в България – данните на ЕС за март 2018 г. показват 3.5 млн. безработни младежи (под 25 години), и като цяло са много по-високи от общите равнища на безработица. Според данни на НСИ в България за първото тримесечие на 2018 г. коефициентът на безработица за възрастовата група 15-29 години е 8.2%. Хиляди българи, сред които и много младежи, всяка година се оказват жертва на некоректни работодатели, особено когато става дума за сезонна работа.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн