І-ви Национален конкурс за авторска приказка `2018

STZAGORA.NET
*
Тема: „Гора Вълшебница и нейните сестри – музика и поезия“
*
Prikazka18„ГОРА ВЪЛШЕБНИЦА И НЕЙНИТЕ СЕСТРИ – МУЗИКА И ПОЕЗИЯ“ е темата на І-вия Национален конкурс за авторска приказка, организиран от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина 1860“ с любезното домакинство на Къща-музей „Гео Милев“.

Целта на конкурса е да провокира творческата мисъл и емоция у авторите и да търси и открива млади творци, които не са работили в този жанр. Конкурсът беше отворен за всички желаещи автори без ограничение на възрастта, стига да са навършили 18 години.

Всеки автор можеше да участва с до 2 творби до 5 страници А4, размер на шрифта 12, без ограничение на литературната форма – поетична или белетристична.

Независимо че конкурсът се провежда за първи път, той изненадва с големия брой участници. До крайния срок за изпращане на произведенията са  постъпили 205 приказки от 116 автора от цяла България, включително и от българи в чужбина: Плевен, София, Пловдив, Каварна, с. Баня, Карловско, Русе, Омуртаг, Мездра, с. Челопеч , Варна, Силистра, Панагюрище, Троян, Бургас, Провадия, с. Първомайци, Карлово, Перник, гара Елин Пелин, Благоевград, Шумен, Габрово, Асеновград, Ямбол, Панагюрище, Търговище, Казанлък, Якоруда, Чирпан, Козлодуй, село Кабиле, Разлог, Ракитово, Кърджали, с.Белозем, Полски Тръмбеш, Добрич, Якоруда, Нова Загора, Пазарджик, Стара Загора, Харманли…

 

Жури на конкурса са:

Ана Костадинова: родена във Велико Търново през 1988 г. Завършила специалност Българска филология (2011), магистратура по Българска литература и култура (2012) и докторантура по българска литература за деца и юноши (2017) във Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий“. По настоящем е преподавател в същия университет. Печели стипендия “Димитър Съселов” през 2015 г. и 2016 г. Публикува в “Балкански калейдоскоп”, “Света гора”, “Проглас”, “Образование”, различни университетски научни издания. Автор на книгата “Сънят на инфантата“. В „Посоки на антинормативизма в поезията за деца на НРБ”, тя прави  цялостно изследване на процесите в поезията ни за деца в периода от 1944 до 1989 г.

Светлана Дичева: През 2000 г. излиза първата ѝ белетристична книга „Балканският пророк“. В нея са включени повестта „Балканският пророк“ и двайсет разказа. Печели наградата на фондация „Българка“ за най-добра книга от жена автор за 2000 г. Първият ѝ роман е „Мона и Магелан“ (Колибри 2004). Следват романът „Лабиринт за романтични минотаври“ (Колибри 2005), за който печели поощрителна награда в конкурса „Митовете“ на шотландското издателство „Кенънгейт“, романът „Заекът на Гала“ (Унискорп, 2010), повестта „Роял в мазето“ (Унискорп, 2013), сборникът с разкази „Парти за разглезени самотници“ (Унискорп, 2014) и сборникът с разкази „Разкази от черен шоколад“ (Лексикон, 2017). През 2016 излиза пиесата й „Миграцията на сьомгата“, посветена на Силвия Плат,  в сборник с пиеса на Мая Кисьова (Скалино).

Известен радио-глас. Носителка на наградата „Златния глас“ за 2009 година. Водила едни от най-емблематичните предавания на БНР – „Преди всички“ и „12 плюс 3“. От 18 години води сутрешното съботно радио-шоу „Закуска на тревата“, а от 9 години и на предаването за култура и литература „Графити по въздуха“.

Димитър Никленов е роден през 1949 г. Той е автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставени и играни с успех в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на английски, персийски, испански, турски, руски и в Македония. Член на СБП. Ръководител на Клуб „Млад писател“ при НЧ “Родина 1860“ и на вестник „Teen’s paper“.

Книги за деца: „ Трите  врабчета” – сборник с приказки; „Приказки” – сборник с приказки; „ Приказка за  светофара” – приказка; „Приятели на Слънчо” – приказка; „Алчният селянин и магарето” – приказка; „Сънливка” – приказка; „Две звездички от Иран” – приказка; „Мушкатка” – приказка; „Къдравелка” – приказка в съавторство с Палмира Никленова; „Тримата в капан” – фантастична  приказка; „Кучето Бокс” – приказка; „Магьосникът” – приказка; „Велосипедчо, Сиамчо и още нещо” – приказка; „Люлка под дъгата” – избрани приказки;

Филми за деца по БНТ: „Старият охлюв”; „Червенушка”; „Болното Джудже”; „С нашата ракета”; „Приятели на слънцето” и др.

Пиеси за деца: „Приказка за светофара”; „Къде ми е зелената  шапка?”; „Приятели на Слънчо”; „Рошльо и Кончето”; «Отличане в Космоса»; «Магаренцето Ритльо»;  «Шуши» и др.

Пиеси за възрастни: «Довиждане, дъще» – моноспектакъл; «Мъжкарят» -моноспектакъл, «Търсачи на щастие» – моноспектакъл; «Остани вкъщи, за да полудееш» – комедия и др.

Книги за възрастни: „Любов с вкус на лимон” – роман

 

Всички отличени участници в конкурса ще получат диплом, а победителите и материални награди. Приказките, които журито класира на първо, второ и трето място, ще бъдат отпечатани в специално книжно издание. То ще бъде издадено до 6 месеца след обявяване на отличените. Те ще получат безплатно определен брой от издадената книга. Класираният на първо място получава Призът на конкурса.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 27 май 2018 г. (неделя) от 11.00 ч. в двора на Къща музей „Гео Милев“, където ще бъдат връчени наградите на отличените и лауреатите в конкурса.

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн