Хиляди старозагорци се включиха в Европейската нощ на музеите

STZAGORA.NET
*
IMG_0781 (1)IMG_0774За четиринадесети път в Стара Загора музеи и галерии отвориха врати в Европейската нощ на музеите. Над 3000 старозагорци от всички поколения се включиха в инициативата посещавайки различните събития, организирани от Община Стара Загора.

„Присъствието на толкова много много хора тук е доказателство, че Стара Загора е много духовен град. Нашето желание е Стара Загора да стане столица на духовността в България. Встъплението с поздрава на ансамбъл „Загоре“ е само загатване за това, което предстои тази вечер. За първа година програмата е толкова богата. Присъствието тук на председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и на зам.-кмета Красимира Чахова показва каква е нашата ангажираност за духовното развитие на града“, каза при откриването пред Регионалния исторически музей Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. По думите й Общината прави всичко възможно, за да задоволява духовните интереси на старозагорци.

Концертът на проф. Жени Захариева събра много почитатели на музиката в Художествената галерия. Световноизвестната пианистка омая залата с концерта „Откровенията на природата“, посветен на 100 години от смъртта на Клод Дебюси.

Най-много бяха гостите в Регионалния исторически музей. Млади и стари разглеждаха с интерес изложбите „И да се, мамо, наредя с мойте вити гривни…”, „Ars gratia artis – изкуство за изкуството” и особено „Преоткрито изящество” – веществена изложба с реставрирани експонати от фондовете на Регионалния музей. Любители на археологията се включиха в интерактивния кът „Реставрирай сам” и с интерес изслушаха представянето на монетите през вековете и мултимедийната презентация на тема „140 години българско опълчение и създаване на българската армия”, представени от старозагорски музейни специалисти.

Концертите в Архитектурен комплекс „Музей на религиите” събраха много почитатели на Детско-юношески народен хор „Жарава”, Смесен хор „Родина” и „Библиофония“.

За пръв път тази година бе отворена за посещения „Късноантична мозайка от частен римски дом, IV век”, която старозагорци разгледаха с интерес.
IMG_0783 (1)IMG_0760 (1)
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн