Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Борбата за мините и централите е непрестанна

STZAGORA.NET
*
Zhivko Todorov 660„Пред Европа трябва да настояваме за сериозно отношение спрямо комплекса „Марица-изток“. Той е от изключителна важност за поддържането на енергетиката в страната ни. Затова са необходими общи усилия за запазването на централите във времето“. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров в ефира на ТВ „Загора“ по повод внушенията, които бяха направени по темата след провеждането на регионалната политическа академия на ГЕРБ на Старозагорските минерални бани. „Смятам , че грешно се интерпретира това, което беше казано по време на семинара. Говорихме за променящото се европейско законодателство, на което ние трябва да отговаряме или да търсим вариант и лоби да отстояваме позициите си, защото за нас е важно да запазим въглищната си енергетика. Това беше акцентът, който бе интерпретиран с политическа краска“, отбеляза Живко Тодоров.

Той подчерта, че централите и мините не са нито негови, нито само на региона. „Те са на всички българи и не бива да се спекулира с тази теми и да се използва за правенето на политика“, категоричен бе кметът на Стара Загора. Според него партиите трябва да бъдат обединени около тезата, че „Марица изток“ трябва да го има още дълги години – не 10, не 15, а колкото е животът на комплекса. „В него работят пряко над 15 хил., а косвено са над 50 хил. души. Не виждам кой би си позволил да затвори тези централи. Борбата за тях е непрестанна“, подчерта Живко Тодоров. Той допълни, че безспорно трябва да се мисли и за екологията, за да дишат хората чист въздух. Това трябва да става обаче поетапно и да е поносимо от социална гледна точка за хората, защото в противен случай би създало сериозни проблеми.

„Това, което ме притеснява в развитието на Европа е, че за разлика от годините, в които говорихме за солидарност и политически стъпки напред, обединявайки всички страни-членки, то сега бъдещето е въпрос на бизнес и лобиране“. Така кметът на Стара Загора коментира актуалният въпрос за българските превозвачи. Той подчерта, че това е удар върху тях за сметка на големите западни транспортни компании. „Изглежда ми като един прозрачен и ясен лобизъм от името на вносителите на това предложение. Доколкото знам една от най-големите транспортни фирми е френска. Нека се замислят лидерите на Европа какви искат да бъдат – политически лидери на бъдещето или лидери на лобизма“, посочи Живко Тодоров. Той добави, че е удовлетворен, че премиерът Бойко Борисов има своята важна роля при този процес, че поставя ясно и конкретно тези въпроси. „Така трябва да бъде – българският национален интерес трябва да се отстоява. Това е една от ценностите на Европа – свободата на движение би била нарушена, ако тези промени и предложения бъдат приети. Поздравления за всички, които се борят за тази кауза. Вярвам, че ще успеят. Лидерите на ЕС също имат нужда от повече доверие, ако искат да вървят към силна и обединена Европа“, подчерта кметът.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн