Ключова съдебна победа за парк “Бедечка”

STZAGORA.NET
*
Bedechka aero_1_660Оспорването на запазването на парк “Бедечка” бе отхвърлено от Административния съд – Стара Загора. Съдът подробно описва, че територията е парк и защитава хода процедурата по запазването му – инициирана от кмета Живко Тодоров и почти единодушно приета от Общинския съвет, след години на граждански протести.

Линк към решението на съда:

http://www.adms-sz.com/pages/0061d817/52941818.htm

Решението на Общинския съвет от миналата година за запазване на парка ненадейно се оказа и единственото решение, което областната управителка в Стара Загора оспори в своя мандат досега. Бяха ползвани формални процедурни аргументи с иначе добро намерение като предлог. Достатъчно е елементарно вглеждане в Закона за устройство на територията обаче, за да се види, че аргументацията за неспазена процедура е несъстоятелна.

Междувременно Общината и правителството се споразумяха за военни терени, в които желаещите собственици на имоти в парк “Бедечка” ще получат замяна. За другите законът предвижда 15-годишен период на възмездяване. Така се постигна решение, изгодно за всички страни в сагата. Затова и Бедечка бе спомената в скорошното изявление на премиера Борисов на събиране в Старозагорско. Оспорванията и забавянията допълнително пречат добросъвестните собственици на терени да получат замяна.

Мненията за съдбата на парка всъщност се оказват единодушни между централната и местната власт, общинския съвет и обществеността в града. На този фон опитът за протакане на практика явно улеснява и посегателствата върху парка. Наскоро терен беше заравнен с предлог “разчистване”, а Общината в Стара Загора наложи глоби.

Парк “Бедечка” е зелена територия със стотици декари и хиляди дървета, с алеи и река. След абсурдна реституция паркът бе отреден за застрояване. Последваха протести и две поредни решения на ОбС за връщане на статута на парк. Междувременно имаше и референдум, който показа огромно мнозинство за запазване на парка, и въпреки че не достигна високия законов праг, кметът Живко Тодоров заяви, че ще се съобрази с него. След изтичането на дежурните оспорвания в съда, паркът следва да бъде отразен в общия устройствен план.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн