ГЕРБ – Стара Загора провежда Регионална политическа академия

STZAGORA.NET
*
IMG_E6322 (1)IMG_E6324Отношенията в управляващата коалиция са в реда на нещата, периодът е такъв, че е нормално да имаме различия по определени въпроси. Не ни чакат утре избори и дори в БСП си дават сметка, че ако вотът е скоро, те не са в състоянието да направят каквото и да било. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов по време на откриването на Регионалната политическа академия на структурата на ПП ГЕРБ – Стара Загора. На събитието, което се провежда на Старозагорските минерални бани, присъстват всички кметове, зам.-кметове и общински съветници от ПП ГЕРБ в Старозагорска област, общинските и присъдружни ръководства на партията от региона.

„Днешният форум е с няколко основни акцента – предстоящите през 2019 г. избори за европарламент и местна власт, регионалното развитие и възможността за реализиране на съвместни проекти с МРРБ и програмата за развитие на селските райони и политиката в областта на земеделието след 2020 г.“, посочи областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов. Според него, за да има добри резултати по места, е необходимо общините да работят с ресорните министерства в синхрон. „През този мандат започнаха да се реализират големи инфраструктурни проекти в нашата област, стартирани още през първия и втория мандат на ГЕРБ. Един от тях е пътят Стара Загора – Раднево, който бе сред основните обещания от предизборната ни кампания. Отсечката, която в момента е в ремонт, трябва да е готова през 2019 г.“, подчерта областният координатор.

IMG_6359„Активно се работи и за четирилентовия подход на Стара Загора към АМ „Тракия“ и се очаква финансиране за него през 2019 г.“, уточни по време на форума Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя допълни, че ще бъде ремонтирана пътната отсечка Чирпан – Зетьово – Целина. Изготвят се проекти за пътищата Ягода – Шаново – Зимница – Ветрен, Сърнево – Пшеничево – Хан Аспарухово, Старозагорски минерални бани – Сулица – Пъстрово, както и Павел баня – Горно Сахране. „АПИ изготвя проектите за всички тях и при остатъчен финансов ресурс работата може да започне още в края на тази година“, увери Малина Крумова.

Сред другите дискутирани въпроси по време на форума бе ВиК инфраструктурата и парите предвидени за нея през 2018 г., националната стратегия за концесиите, чиято ключова роля е на общините, както и предстоящото ново райониране на страната. „Намаляването на районите е статистическо и е свързано с изискването всеки един от тях да не е с по-малко от 800 хил. души“, припомни зам.-министърът на регионалното развитие. Тя бе категорична, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради трябва да продължи, тъй като ефектът от нея е много сериозен и се усеща от всяко едно семейство.

Дебат предизвика Програмата за развитие на селските райони, както и политиката в областта на земеделието след 2020 г. “Шестте стартирали мерки от Програмата за развитие на селските райони е одобрена субсидия на стойност над 1 млрд. и 500 млн. лева“, каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. „Информационната система за управление и наблюдение на одобрените оперативни програми (ИСУН), съфинансирани от структурните фондове на ЕС се прилага с цел осигуряване на повече публичност и прозрачност за подадените, разгледаните и одобрените проекти по отделните процедури. Предвидена е възможност за кандидатите да възразяват по предварителната оценка, и тези възражения ще се разглеждат от комисия в Управляващия орган“, разясни д-р Василева.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн