Новият регламент за защита на данните (GDPR) влиза в сила от 25 май

STZAGORA.NET
*
IMG_0229IMG_0223От 25 май тази година влиза в сила новият Общ регламент за защита на данните – General Data Protection Regulation (GDRP). Въвеждането му забранява фотокопия на личните карти на българските граждани, като изключение се прави за банките, застрахователите, НАП, нотариусите и други специфични длъжности, които изискват събиране на обща лична информация на гражданите. Това съобщи в Стара Загора днес Цанко Цолов, член на Комисията за защита на личните данни, който представи основните моменти в новата правна рамка и необходимите практически стъпки за администраторите, с цел въвеждане в дейността им на новоприетите стандарти за защита и обработване на личните данни.

Данните от личните карти ще могат да бъдат снемани от длъжностните лица, но не заснемани или копирани, обясни още лекторът, който разкри философията и приложението на регламента. Цолов се спря подробно и на защитата на чувствителните лични данни, които не могат да бъдат обработвани от служителите. Към тях спадат здравен статус, религиозна и партийна принадлежност, сексуална ориентация. Когато се обработват чувствителни данни е необходимо изричното съгласие на притежателя им, подчерта той.

Освен това обработката на събраните лични данни за дадена цел не дават право те да бъдат обработвани с друга цел, предвижда регламенът. За разлика от стария регламент, по който данните се задържат до безкрайност, според новия всички данни се обработват за някакъв конкретен срок, който зависи от това колко и за какво са потребни те. Целта е да бъдат предпазени потребителите. Освен това новият регламент дава право на гражданите да оттеглят съгласието си за ползване на личните им данни по всяко време, както и да поискат да бъдат заличени. За тази цел е необходимо администрациите и бизнесът да направят съответните стъпки за въвеждане на изискванията на новия регламент, стана ясно още по време на разяснителната среща.

Представителят на КЗЛД разясни и практическите стъпки на администрациите с цел въвеждане на новите стандарти за защита на личните данни. Цолов отговори и на въпроси на присъстващите в залата. До 14 май мнения, становища, препоръки и предложения относно Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни могат да бъдат изпращани на следния e-mail адрес: pravna@mvr.bg. Лекторът припомни, че дори и да не е приет законът до 25 май, новите правила от регламента влизат в сила след тази дата.

На срещата в общинската зала „П. Р. Славейков“, организирана от секретаря на общината Делян Иванов, присъстваха близо 200 души – представители на регионални структури на държавната власт, местната администрация, здравни и учебни заведения, и представители на местния бизнес в област Стара Загора.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн