За първи път в България! Пратка от изчезналия вид – черни лешояди, идваща от Испания, ще подпомогне завръщането на вида в страната

STZAGORA.NET
*

Черен лешояд

Черен лешояд

На 11 май екипът на проект “Светло бъдеще за черния лешояд” LIFE14 NAT/BG/649 очаква първата за страната пратка от черни лешояди, съобщиха от “Зелени Балкани”. Птиците са осигурени от испанските организации VCF и GOBEX и са част от дългогодишната програма за завръщането на вида в България. “Младежите” са бедстващи малки, които са напуснали преждевременно гнездата си в Испания и са били спасени и рехабилитирани от испанските ни колеги. Сред сериозен и задълбочен мониторинг за състоянието на дивата популация на вида международният екип е преценил каква част от тях могат да бъдат изпратени в България, където да подпомогнат завръщането в дивата природа на този понастоящем изчезнал у нас вид.

След пристигането си в България птиците ще бъдат настанени за карантина в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, след което ще бъдат изпратени в адаптационни волиери в Котел и Враца.

Припомняме, че след близо 15 години работа на Зелени Балкани, ФДФФ и ДЗХП в тези два района беше възстановена гнездящата популация на белоглавия лешояд. Възстановяването на по-редкия черен лешояд е следващата стъпка, а заветната цел на природозащитниците е завръщането на брадатия лешояд – символ на българската природозащита.
#


бутон за сайт


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн