За втора година шествие „Безсмъртен полк” ще премине по улиците на Казанлък

STZAGORA.NET
*
Шествието в Стара Загора е от 18.00 часа – от Паметника на Съветския воин до Братската могила на загиналите антифашисти в парк “Пети октомври”
*
Bezsmarten polk-Kazanlak_2017Утре, 9 май, по казанлъшките улици ще премине шествие „Безсмъртен полк”. Шествието ще тръгне в 17:30 часа от площад „Севтополис” и ще премине по улица „Ген. Скобелев”.

Мероприятието ще завърши в парк „Розариум” пред Мемориалния паметник на загиналите във войните с кратко слово, изпълнение на руски песни и поднасяне на венци и цветя.

Организатор на събитието е НД „Русофили” – Казанлък. Съорганизатори са: Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Казанлък и Българския антифашисти съюз – Казанлък.

Безсмъртният полк приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.

Участието в Безсмъртния полк означава, че всеки българин, който помни и почита свойта роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9 май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на Безсмъртния полк. Участието в Безсмъртния полк е доброволно.

Акцията е проведена за пръв път през 2012 г. в руския град Томск. На следващата 2013 г. акцията Безсмъртен полк се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 г. – в 500 града в седем страни по света. През 2015 г. Безсмъртният полк марширува в 15 държави. От 2016 година България също се присъединява в инициативата, като за символ на събитието се приема червената петолъчка, за да се покаже близостта между Безсмъртния полк в Русия и Безсмъртния полк в България.

Миналата година град Казанлък се включва за първи път в инициативата като шествието надминава всички очаквания на организаторите.

„Безсмъртният полк в Русия и Безсмъртният полк в България са част от една и съща кауза – ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото Безсмъртният полк е един в целия свят.”, каза Радослав Динчев – координатор на НД „Русофили” в Казанлък.

„Безсмъртният полк не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник”, допълни още Динчев.
#uic


бутони за споделяне


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн