Ще пуснат туристи в паметника “Бузлуджа” след разчистване и обезопасяване?

STZAGORA.NET
*
Охраната на “Чинията” вече е факт, отпратена е първата група младежи, търсачи на силни усещания
*
На 30 април вечерта на Бузлуджа бе поставена кабината за охраната на монумента. Областният управител Гергана Микова и зам.-областният управител Димитър Драчев присъстваха на монтирането й встрани от паметника. Кабината е оборудвана с всичко необходимо за работата на дежурните полицаи, до нея е прекарано електричество. Охраната ще е 24-часова. Снощи първото дежурство застъпи младши полицейски инспектор Стефан Димитров. Още след началото на смяната му на паметника пристигнаха с няколко коли младежи, които напористо настояваха да влязат вътре, но им бе обяснено, че това е забранено. Разочарованите любители на екстремните преживявания бяха принудени да се върнат обратно.

„В началото на моя мандат казах, че един от приоритетите в работата ми ще бъде съхраняването и социализирането на паметника Бузлуджа. Най-важното на първо време обаче беше да спрем нерегламентираното проникване в сградата, защото знаем колко опасности крие то. Не е тайна за никого, че цели групи млади хора – българи и чужденци, се опитват да влизат вътре, много от тях дори си плащат за това удоволствие. Благодарение на съвместните усилия на Областна администрация и различни институции, с които работихме заедно, охраната вече е факт“, заяви г-жа Микова. Тя допълни, че следващата стъпка ще бъде обследването на сградата. „Надявам се това също да се случи скоро. След като имаме яснота дали и доколко е компрометирана конструкцията, може да се помисли за разчистването и обезопасяването на определен участък вътре в паметника и осигуряване на достъп на туристи до него“ – каза още областният управител.

Още по темата:
МВР поема охраната на паметника на Бузлуджа
Бузлуджа в бъдещето – уникално пресъздадена виртуална реалност
Buzludzha_chiniata_1_660IMG_8657 (Large)
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн