Ще мине ли през България газ от втората тръба на “Турски поток”? Първата вече достигна турския бряг

STZAGORA.NET
*
Първата тръба на “Турски поток” достигна до Турция, след като през последната седмица специализираният кораб Pioneering spirit прокара нови 30 километра от газопровода през Черно море. В момента по данни на портала marinetraffic.com най-големият тръбополагащ кораб в света на швейцарската компания Allseas се намира на около 3 км от град Мидия и на 37 км от българската граница при Резово, където тръбата ще излезе на сушата. През последното денонощие позицията на тръбопрокарвача се е променила с едва около 300 м, което означава, че е приключил със задачата. Подводните работи се извършват от спомагателния кораб Siem Spearfish, който сега е на около 30 км от брега. Полагането на морската част на първата тръба ще завърши през май.

По-голям интерес за България представлява втората тръба от “Турски поток”, от която към настоящия момент е  прокарана частта до границата на турската икономическа зона в Черно море. Както и първата, тя е с диаметър 81 см, дължина над 930 км и мощност 15,75 милиарда куб.м газ годишно.  Удължаването й се очаква да бъде продължено от Pioneering spirit след края на полагането на първата тръба, през третото тримесечие на годината. Тя е предназначена за доставката на газ за Южна и Югоизточна Европа. Природният газ трябва да тръгне по нея през 2019 г.

Маршрутът на втората тръба обаче на запад от Турция още не е определен. Според “Газпром” това ще стане съвсем скоро. “В най-близко време ще бъде направен окончателният избор на маршрута за транспортиране на природния газ. Това ще позволи на газотранспортните оператори да извършат работата, която им е отредена в рамките на правилата, определени от Еврокомисията” – е отбелязал зам.-председателят на управлението на “Газпром” Александър Медведев.

Последно министърът на енергетиката на РФ Александър Новак заяви, че руският газ може да премине през България, Сърбия и Унгария до Австрия, или до Италия през Гърция – по разширения Трансадриатически газопровод или по проекта “Посейдон” – в зависимост от позицията на Брюксел, който преди това не допусна строителството на “Южен поток” през България. Според водещия експерт на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков, цитиран днес от RT, въпросът за по-нататъшния маршрут на втората тръба все още се обсъжда. От Турция се планира тръбопроводът да бъде продължен до Гърция, а оттам нататък – или през България и Сърбия в австрийския газов хъб, или към Италия, се казва в публикацията.

Източници:
https://eadaily.com
https://www.marinetraffic.com

653735678

Pioneering spirit е дълъг 477 метра и широк 124 метра

Pioneering spirit е дълъг 477 метра и широк 124 метра

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн