Предстоящи събития в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Bibliotekata 35030 април 2018 г. (понеделник), 18:00 ч., зала и фоайе първи етаж:

Проф. Владимир Пенчев и Лина Гергова от БАН представят изложбата „Културно наследство на българите в миграция” и монографиите „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина” (авторски колектив) и „Българските общности в Средна Европа. Създаване, битуване, идентичност” (автор проф. В. Пенчев).

3 май 2018 г. (четвъртък), 18:30 ч., зала първи етаж:

Представяне на книгата „Между вярата и разума. Първи въпроси” и среща с авторите доц. д-р Димитър Попмаринов и гл. ас. д-р Стефка Кънчева – преподаватели във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Организатор: Старозагорска митрополия.
Доц. д-р Димитър Попмаринов е дългогодишен преподавател в Православния богословски факултет, Катедра “Библейско и систематическо богословие” в Великотърновския университет, бил е декан факултета. Като учен с международен авторитет участва в различни симпозиуми, конференции, семинари, лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Москва, Ню Йорк, Бристол, Сеул и др. По негово предложение през 1991 г. Великото народно събрание вписва в Конституцията на страната нова алинея 3 в чл. 13, а именно, че “Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание”. Богатият му опит на преподавател и в работата с международни църковни институции и създадените богословски отношения допринасят за утвърждаването на авторитета на Православния богословски факултет и ВТУ в страната и чужбина. В периода след 1990 г. доц. Димитър Киров е основател и пръв председател на Православно християнско движение “Свети Евтимий, патриарх Търновски” в София. През 1994 г. участва в основаването на фондация “Покров Богородичен”, чийто председател е до днес. От плодотворното сътрудничество между университета и фондацията във ВТУ беше създаден Православен център “Проф. Тотю Коев”.
Стефка Кънчева е доктор по богословие и главен асистент по старозаветна библеистика в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на монографията „За кого говори пророкът? (екзегеза на Ис. 52:13–53:12)“ и на редица публикации. Д-р Кънчева е стипендиант на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн