Софийска трупа завоюва Златната маска на ученическия франкофонски фестивал в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
IMG_9908IMG_9847Двадесет и петото издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал се проведе от 26-ти до 29-ти април в Стара Загора. Форумът се организира с подкрепата на Община Стара Загора, Френски институт-България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ), съвместно с мрежата на Алианс Франсез.

140 участници от България и чужбина в 13 театрални трупи показаха завидно актьорско майсторство и отличен френски език на сцената на Драматичния театър.

За пръв път тази година гостуваха ученици от Гимназия „Луи Жуве“ от Таверни, предградие на Париж. Те представиха извън конкурсната програма „Антигона“ на Софокъл.

По решение на Организационния комитет тази година Фестивалът се проведе с нов формат – „10 от10“, за да се впише в международната мрежа на фестивалите за франкофонски ученически театър – “10 от 10″. Десетима френски автори са написали десет пиеси за деца и младежи, които ще се играят от участниците. Създатели на програмата „10 от 10“ са Ян Новак и Ирис Мюнюс, които също бяха в Стара Загора.

Фестивалът събира ученици от 14 до 19 г., изучаващи френски език в езикови или общообразователни училища. В конкурса участваха 10 трупи от София, Варна, Бургас, Кърджали, Велико Търново, Благоевград и Ловеч, както и домакините от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора. На сцената излязоха и полски ученици, чиято трупа е включена в мрежата „10 от 10“.

При закриването на Фестивала Ян Новак благодари на Стара Загора за гостоприемството и за организацията. Всички трупи получиха грамоти за участието си.

Председателят на журито Ирис Мюнюс обяви и победителите, след като коментира представянето на всички трупи.

Златната маска за най-добро изпълнение бе присъдена на трупата на Девета френска гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“, София, за пиесата „Навикът“. Със сребърна маска бе отличена трупата от Варна, а с бронзова театралите от Бургас.

Зам.-кметът Иванка Сотирова връчи специалната награда на Община Стара Загора на трупата от град Ловеч.

За най-добра млада надежда бе обявена Татяна Сапунджиева. Приза за най-добър актьор грабна Давид Шукаров, а за най-добра актриса бе обявена Мелита Маржо.

След награждаването участниците във фестивала изгледаха постановката, спечелила Златна маска миналата година. Трупата от 35-то училище „Добри Войников“ в София показа пиесата „Уравнение с едно неизвестно“.

После всички участници посетиха Античния форум и си пожелаха нови срещи догодина отново в Стара Загора.
Maska bronz
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн