Константин Проданов: Трябва да използваме престоя си в чакалнята на еврозоната, за да участваме в реформирането й и да защитим националните си интереси

STZAGORA.NET
*
Konstantin ProdanovБългария трябва да използва присъединяването си към ERM II, за да участва активно в процеса на преструктурирането на еврозоната, така че да защити и собствените си интереси. Това заяви в ефира на телевизия „Европа“ председателят на АБВ и финансов експерт Константин Проданов. Според него в началото, при създаването на еврозоната, не са отчетени редица фактори, които сега излизат наяве. По думите му е бил създаден един монетарен съюз, без необходимото фискално единение, проличало много ясно в годините на кризата, заради което в момента самата еврозона подлежи на редица корекции. Обсъждат се и предложения като създаването на банков съюз и назначаването на общ финансов министър. „За това е много важно ние да сме част от процеса по транформация на еврозоната. Ако сме част от присъединителния механизъм ERM II ние ще можем да участваме в това, което се случва, а не в крайна сметка да се окаже, че влизаме в една система, която някой друг е направил“, посочи той.

Лидерът на АБВ бе категоричен, че страховете от сериозен инфлационен процес, свързан с бъдещото присъединяване на България към еврозоната са необосновани. Той посочи обаче други възможни рискове за страната ни. „Това, което повече ме притеснява е, че първо – присъединяването ни е един доста необратим процес. И може би сега, когато се говори за промяна на еврозоната, трябва да се помисли за някакъв процес за излизане от нея, ако някоя държава след време реши това. Ето и примера с Гърция. Когато се заговори, че тя е решила да излиза, се оказа, че това изобщо не е разписано в правилата. Второ – такова присъединяване означава, че от нашия бюджет трябва да се правят вноски в спасителните фондове. Тук има и плюсове, и минуси. Може да се наложи да спасяваме други, но пък и ние самите можем да бъдем спасени, ако евентуално такова нещо се наложи. И понеже се върви към създаването на финансово министерство на еврозоната и по-голяма фискална интеграция, трябва да е ясно, че това на един етап вероятно ще доведе до някакво синхронизиране на данъчни системи в Европа. Което означава допълнително ограничаване на фискален суверенитет, което не е задължително да е в наша полза. За това сега е много важно ние да участваме в процеса на трансформация на еврозоната и да кажем, че ако се върви в такава посока, за икономики като нашата е необходимо наличието на преходен период с по-ниски данъци и допълнителна гъвкавост – ние трябва сега да си извоюваме това“.

Константин Проданов коментира и тезата, че евентуалното присъединяване на България към еврото ще ограничи възможностите ни да провеждаме самостоятелна външна политика към държави като Русия например, към които в момента действат санкции от страна на ЕС. „Еврозоната е икономически съюз. Това не предпоставя автоматична солидарност по външнополитически въпроси. Ето и в момента, самия факт, че не всички европейски държави изгониха дипломати заради случая „Скрипал“ е много показателен. В крайна сметка държавите в Европа си гледат интереса. Въпреки случая „Скрипал“ и напрежението в Сирия „Северен поток“ се реализира. А когато преди няколко месеца ставаше въпрос за настояване за още по-стриктни санкции спрямо Русия от страна на Тръмп, тогава самият Жан-Клод Юнкер каза, че това ни вреди“, посочи той и заяви, че редица държави на Стария континент, сред които и Германия, искат облекчаване на санкционния режим, който определено вреди на икономиката им и притиска бизнеса.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн