Заравниха нов терен в парк “Бедечка” – въпреки забраните

STZAGORA.NET
*
1 (1)5Странно заравняване на терен с булдозер се случва в парк “Бедечка” в Стара Загора, съобщиха от “Запазете Бедечка”. В тези територия обаче действа забрана за всякакви подобни дейности, а мястото скоро ще върне и официалния си статут на парк – след почти единодушното решение на Общинския съвет от миналата година и изтичането на съдебните му оспорвания. Няколко подобни опита за унищожаване на растителност вече бяха наказани с глоби от страна на Общината. Парцелите в парка все още са частни и предстоят замените във вече договорените от Общината военни терени.

В момента общинските органи проверяват случая. Най-вероятната причина е, че някой е решил да чисти растителността в парцела си. Парцелите обаче са вече отредени за парк и наредбата за зелената система на града не разрешава подобни действия. Освен това тук не се е случило косене, а буквално премахване на тревата – заедно с храсти.

Проверките ще установят има ли премахнати дървета. Вероятно собственикът ще се позове на това, че решението на ОбС за запазване на парка още не е влязло в сила. То се бави заради неоснователни обжалвания.

Съществен въпрос е кой и на какво основание е издал разрешение и дали въобще има разрешение за премахването на растителността. Най-вероятно става дума за разрешение за прочистване на саморасла растителност и привеждане на парцела в нормален вид. Това обаче може да означава единствено косене и кастрене, но не и разораване на терена. Случилото се прилича на отмъстителен и демонстративен акт.

Междувременно Общината и правителството се споразумяха за военни терени, в които собственици на имоти в парк “Бедечка” ще получат замяна. Така се постигна решение, изгодно за всички страни в сагата.

Парк “Бедечка” е зелена територия със стотици декари и хиляди дървета, с алеи и река. След абсурдна реституция паркът бе отреден за застрояване. Последваха протести и две поредни решения на ОбС за връщане на статута на парк. Междувременно имаше и референдум, който показа огромно мнозинство за запазване на парка, и въпреки че не достигна високия законов праг, кметът Живко Тодоров заяви, че ще се съобрази с него. След изтичането на дежурните оспорвания в съда паркът следва да бъде отразен в общия устройствен план. Решението на местния административен съд се чака до седмици.

Бел. ред.: По наша информация собственикът е разчистил бунище, което се е било образувало на мястото, като е премахнал и задушаващите дърветата лиани. Запазени са всички дървета, а мястото щяло да бъде отново озеленено. По-късно днес обаче зам.-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов заяви, цитиран от агенция “Фокус”, че проверката е показала, че при разчистването има премахнати дървета, за което на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение.

За съжаление в Бедечка, както вече сме отбелязвали, има силно обрасли участъци, превърнали се в непроходими растителни стени. Запазването им в това състояние крие много опасности. Облагородяването на тези участъци не може да стане без използването на тежка техника. Не знаем дали този е бил точно такъв, но проблемът като цяло е актуален за Бедечка.
3 (1)4 (2)

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн