Франкофонският театрален фестивал в Стара Загора вече е с нов формат

STZAGORA.NET
*
IMG_9598Международният франкофонски ученически театрален фестивал ще се проведе от 26-ти до 29-ти април в Стара Загора.

„Това е 25-тото издание. След кратко прекъсване от пет години Фестивалът отново се провежда в Стара Загора. Настояваме да бъде в нашия град, защото традициите на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ са свързани с него“ – каза днес пред журналисти Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. По думите й тази година Фестивалът ще е с нов формат, запазва се традиционното участие на трупи извън конкурсната програма. Новото е участието на гости от Франция. Те са ученици от Гимназия „Луи Жуве“ от Таверни, предградие на Париж. Френските театрали ще представят на 28 април вечерта „Антигона“ на Софокъл. Общо 140 са участниците от България и чужбина.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Стара Загора, Френски институт – България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ), съвместно с мрежата на Алианс Франсез. Той е основан през 1993 г. от Асоциацията на Преподавателите по и на френски език в България в партньорство с Френски институт – България.

„Идеята е Стара Загора да стане постоянен домакин на Фестивала“ – каза Велизара Цонева, директор на Алианс Франсез в Стара Загора. Тя разказа още, че по решение на Организационния комитет тази година той ще се проведе с формат „10 от10“, за да се впише в международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър – “10 от 10″. Десетима френски автори са написали десет пиеси за деца и младежи, които ще се играят от участниците. Създатели на програмата „10 от 10“ са Ян Новак и Ирис Мюнюс, съвременни френски драматурзи.

Фестивалът събира ученици от 14 до 19 г., изучаващи френски език в езикови или общообразователни училища. В Стара Загора ще пристигнат трупи от София, Варна, Бургас, Кърджали, Велико Търново, Благоевград и Ловеч. Ще участват още домакините от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора, както и театрална трупа от Полша, която е включена в мрежата „10 от 10“. Пиесите трябва да са с продължителност 20 минути и в тях да участват не повече от 10 души. Още три трупи ще се представят извън програмата на конкурса – една от Франция и две от софийското училище „Добри Войников“, чиито представители са носители на Златна маска от миналата година.

В петък в залите на Международния младежки център и Пето основно училище „Митьо Станев“ ще се проведат пет театрални ателиета с по 25 участници, които ще бъдат водени от петима автори и режисьори.

Официалното откриване на Фестивала ще е в събота от 9.00 часа на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“, където ще се играят всички пиеси.

Ще бъдат раздадени 8 награди – златна, сребърна и бронзова маска, маска за най-добри актьор и актриса, за млада надежда, за най-добро владеене езика на Молиер и специалната награда на Община Стара Загора. Театралната трупа, която спечели Златната маска, ще бъде поканена да участва в „Театралните франкофонски срещи в Познан“ през май т.г.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн