Старозагорската опера гостува в Одрин с „Мадам Бътерфлай“. Ще присъстват кметът Живко Тодоров, зам.-кметът Иванка Сотирова, четирима областни управители и гости на правителствено ниво

STZAGORA.NET
*
_DSC3230кНа 25 април Държавна опера – Стара Загора ще представи спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини в голямата зала на Тракийски университет в гр.Одрин, Турция. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев – главен диригент на Старозагорската опера. Сценичната адаптация е на режисьора Славчо Николов. В ролята на Чо Чо Сан гостува японското сопрано Шоко Фукуда. В ролята на Пинкертон ще се представи Ивайло Михайлов, Шарплес е Александър Крунев, Сузуки – Петя Петрова, Горо – Ивайло Йовчев. Участват още солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера – Стара Загора. Диригент на хора – Младен Станев.

Интересът към този спектакъл е голям, билетите са изкупени за 2 дни, а залата е с почти 800 места. Очаква се на представлението да присъстват редица гости от България и Турция на правителствено ниво, областните управители на Пловдив, Разград, Кърджали и Хасково, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, заместник-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова и др. След представлението домакините са организирали прием за артистите и официалните гости.

„Повече от година продължиха обсъжданията за възможностите за културен обмен и сътрудничество между ръководството на Държавна опера – Стара Загора и турския град Одрин. В тази една година бяха осъществени редица полезни срещи между ръководствата на Търговско-промишлените палати в Стара Загора и Одрин, между Ротари клуб Берое – Стара Загора и Ротари клуб-Одрин. Гости от гр.Одрин посетиха оперни и балетни спектакли на Държавна опера-Стара Загора. Затвърди се мнението, че нашият културен институт трябва да направи турне в Одрин. Дискутира се, кое от заглавията от репертоара на Операта да бъде представено в залата на Тракийския университет. И двете страни се спряха на спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини“ – съобщи Красимир Червилов, заместник-директор на Държавна опера-Стара Загора.

За реализирането на предстоящото турне изключително съдействие е оказано и от страна на генералния консул на Република България в Одрин Васил Вълчев и неговия екип. Подписването на договора за първото гостуване на театъра на 25 април с постановката на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини на сцената на Тракийския университет в Одрин бе на 11 февруари тази година. Договорът бе подписан от директора на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов и председателя на Търговско-промишлената палата в Одрин Реджеп Зъпкънкурт в присъствието на Васил Вълчев – генерален консул на Република България в Одрин, Радослава Кафеджийска – консул в Генералното консулство на Р. България в Одрин, Елиф Гюлюзярдъмчъ – департамент “Европейско сътрудничество” на ОТПП, Елмаз Аслан – председател на дружеството на жените-предприемачи към ОТПП, Красимир Червилов – заместник-директор на Държавна опера – Стара Загора. На официалната среща присъства и председателят на Търговско-промишлената палата – Стара Загора Олег Стоилов. Официалната делегация от южната ни съседка присъства и на спектакъла на операта „Кармен“ от Жорж Бизе предния ден, на 10 февруари.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн