Die Welt: Според доклад на Бундестага ракетният удар по Сирия е нарушил международното право

STZAGORA.NET
*
BundestagНаучната служба на Бундестага е класифицирала в свой доклад подкрепения от Германия военен удар на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия като нарушаващ международното право. Правните основания за наказателната акция срещу хипотетичната употреба на химическо оръжие не са убедителни, се сочи в 11-страничното експертно заключение, изготвено по искане на групата на левицата в Бундестага и разпространено от германската информационна агенция DPA.

Въпреки аргументите на британците, че в изключителни случаи международното право допуска мерки, които да попречат населението да страда, според виждането на учените от Бундестага такива предпоставки не са били налични. Под въпрос било и дали военни удари са способни да възпрепятстват по-нататъшните страдания, особено в светлината на възможни бъдещи жертви на конфликта в Сирия, се казва в доклада.

Без да участва пряко в него, Германия подкрепи военния удар, нанесен без санкция на Съвета за сигурност на ООН, но федералното правителство не е посочило досега правно основание за тази подкрепа. Във Великобритания след ракетния удар се разгоря дискусия за това, трябвало ли е премиер-министърът Тереза Мей да поиска одобрението на парламента. Тя обоснова еднолично взетото решение с това, че е трябвало да се действа бързо. Основание за това би могло да бъде и това, че тя не разполага вече с мнозинство в парламента.

Изночник: www.welt.de

Още по темата: Отчетите от Русия и САЩ за ракетния обстрел на Сирия са диаметрално противоположни
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн