Спектакли на Старозагорската опера до края на седмицата

STZAGORA.NET
*
resize_on_the_flyНа 19 април от 19.00 ч. в Държавна опера – Стара Загора заповядайте във вълшебния свят на аржентинската музика с TANGO – един съвместен проект на известните музиканти Веско Ешкенази – цигулка и Людмил Ангелов – пиано, и с участието на Балета на Държавна опера – Стара Загора. В програмата ще прозвучат произведения на Астор Пиацола, Карлос Гардел, Ариел Рамирес и Хулио Сандерс. Хореографията е на Ромина Славова и Александър Александров.

TANGO е проект на едни от най-ярките изпълнители на класическата музика у нас – световноизвестните български музиканти Людмил Ангелов и Веско Ешкенази. Лична кауза на двамата виртуози на пианото и цигулката през целия им творчески път е да предлагат на публиката образци с най-ярка музикална и културна стойност, които формират високи естетически критерии и стил. В чест на 20 годишното им сценично партньорство бе реализиран артистичният проект – издаване на диск с аржентинска музика. TANGO е ритъм, които ни отвежда във вълшебния свят на аржентинската музика.

Изборът на пиесите е най-вече дело на Людмил Ангелов. В него са включени гениални произведения на майсторите на аржентинското танго Астор Пиацола и Карлос Гардел. Подборът е направен така, че да разказва история и да държи вниманието на слушателите от първия до последния тон. Включени са творби и на Ариел Рамирес и Хулио Сандерс. В аранжиментите на творбите пианистът обединява звученето на различните инструменти, а цигуларят се грижи за мелодичната линия. Пътят към тангото се превръща в пътешествие на приятелството и споделянето.

На 18 април 2017 г. на галаконцерта “Музикант на годината” за 2016, юбилейният диск TANGO спечели награда Музикален проект за 2016 година от националната анкета сред слушателите на предаването за класическа музика “Алегро Виваче” на БНР.

* * *

Елена Петрова в оперетата „Парижки живот“ от Жак Офенбах

Елена Петрова в оперетата „Парижки живот“ от Жак Офенбах

Младост, талант, красота в Оперната гала на 21 април (събота) от 16 ч. на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Ще видите и чуете студенти (магистърска степен) в Национата музикална академия „Проф.Панчо Владигеров” от класовете на проф. Нико Исаков, доц.д-р Иванка Нинова, проф.Жасмина Костова, доц.д-р Николай Моцов, проф.д-р Свилен Райчев, проф. д-р Мария Белчева, проф. Мила Дюлгерова, проф. Илка Попова. Диригент на концерта е проф.Ивайло Кринчев – главен диригент на Държавна опера – Стара Загора и заместник-ректор на НМА.

В програмата на Оперната гала ще чуете най-популярните арии и дуети от оперети и от оперите „Дон Жуан” от В.А.Моцарт, „Севилският бръснар” от Дж.Росини, „Мария Десислава” от П.Хаджиев, „Кармен” от Ж.Бизе и др.

Елена Петрова вече има своите прекрасни изяви на сцената на Държавна опера – Стара Загора в ролята на Мими в „Бохеми” от Дж.Пучини, в съвременната гръцка опера „Пламъци в платната на нощта” и в оперетите „Парижки живот” от Ж.Офенбах (Метела) и „Царицата на чардаша” от И.Калман (Силва).

Калина Жекова видяхме в ролите на Керубино в „Севилския бръснар” от Дж.Росини и Норина в операта „Дон Паскуале” от Г.Доницети, а Елена Мишинова участва в ролята на Джеси в едноактната опера „Махагони” от Курт Вайл.

Заповядайте да се насладите на концерта на младите талантливи оперни певци!

ПРОГРАМА:

1. Ария на Лепорело “Madamina…”от оп. “Дон Жуан” – В.А.Моцарт
изп. Боян Савов от класа на проф. Нико Исаков

2. Каватина на Граф Алмавива от оп. “Севилският бръснар” – Дж.Росини
изп Василий Метаниев от класа на доц. д-р Иванка Нинова

3. Ария/молитвата/ на “Мария Десислава” от едноименната опера – П. Хаджиев изп. Елена Петрова от класа на проф. Жасмина Костова

4. Ария на Дорабела от оп. “Cosi Fan Tutte” – В.А.Моцарт
изп. Калина Жекова от класа на доц. д-р Николай Моцов

5. Хабанера от оп. “Кармен” – Ж. Бизе
изп. Никол Раданова от класа на проф. Нико Исаков

6. Целувката – Луиджи Ардити
изп. Радостина Павлова от класа на проф. д-р Свилен Райчев

7. Ария на Виолета от I-во действив на оп. “Травиата” – Дж.Верди
изп. Елена Мишинова от класа на проф. д-р Мария Белчева

8. Песен на Русалката ‘Měsíčku na nebi hlubokém’ от едноименната опера – А. Дворжак
изп. Константина Лученко от класа на проф. Мила Дюлгерова

9. Песен на Виля от оперетата “Веселата вдовица” – Фр. Лехар
изп. Мадлен Янкова от класа на доц. д-р Ив. Нинова

10. Ария на Мими от III-то д-вие на оп. “Бохеми” – Дж. Пучини
изп. Петя Миленова от класа на проф. Илка Попова

11. Дует на Адина и Дулкамара от оп. “Любовен елексир” – Г. Доницети
изп. Радостина Павлова и Боян Савов

12. Баркарола от оп. “Хофманови разкази” – Ж. Офенбах
изп. Елена Петрова и Калина Жекова

13. Дует на Фиордилиджи и Дорабела от оп. “Cosi Fan Tutte” – В.А.Моцарт
изп. Константина Лученко и Никол Раданова

14. Наздравица от оп. “Травиата” – Дж. Верди
Всички
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн