Позиция на Българска браншова камара “Пътища” по повод инцидента на АМ “Тракия”

STZAGORA.NET
*
54657457546Във връзка с поредицата твърдения в медиите, че възможна причина за трагичния инцидент от 13.04.2018 г. с автобуса на фирма „Юнион Ивкони“ в района на 27-ми километър на АМ „Тракия“ посока София е липсата на предпазна ограничителна система за пътища /мантинела/, изразяваме следното становище:

Автомагистрала „Тракия“ е изградена и рехабилитирана през годините при стриктно спазване на правилата по действащата и до сега Наредба за проектиране на пътища.

В този участък теренът е равнинен и в напречно сечение е изпълнен стандартен пътен профил – пътно платно в нулев профил , стабилизиран банкет и облицован пътен окоп с наклон 1:3. Нормативно, при подобни участъци, проектно не се изисква предпазна ограничителна система (мантинела) . Това се отнася както за действащите към момента на строителството и рехабилитацията нормативни документи, така и съгласно последните, изцяло хармонизирани с европейската практика спецификации и стандарти.

Изразявайки своето съчувствие към близките на загиналите и пострадалите при трагичния инцидент, призоваваме да бъдат прекратени спекулациите, целящи отклоняване на вниманието от действителните причини за катастрофата и насочването към несъществуващи проблеми в пътната инфраструктура.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн