Отчетите от Русия и САЩ за ракетния обстрел на Сирия са диаметрално противоположни

STZAGORA.NET
*
От руска страна бе заявено следното:

По летище Дювали са пуснати 4 ракети. Всичките са свалени. Към летище Думеир са летели 12 ракети, всичките свалени. По летище Блеи – 18 ракети, всичките свалени. По летище Шайрат са изстреляни 12 ракети, всичките свалени. Нито едно от летищата не е пострадало. По неизползваното летище Меззе са пуснати 9 ракети, от които противовъздушната отбрана на Сирия е свалила 5. От изстреляните по летище Хомс 16 ракети са унищожени 13. По изоставени промишлени предприятия край населените места Барз и Джарамани САЩ са насочили 30 ракети. От тях са свалени 7.

От руските системи за противовъздушна отбрана в базите Химеймим и Тартус своевременно са били установени и са контролирани всички изстрелвания на ракети – както от морските, така и от въздушните носители на САЩ и Великобритания.

Прехванати са общо 71 крилати ракети от 103 изстреляни (68,93%). За отразяването на ракетния удар са били задействани сирийските ракетни комплекси С-125, С-200, “Бук”, “Квадрат” и “Оса”. Отчетена е висока ефективност на противодействието на ракетната атака, съобщи началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Сергей Рудской. (Източник: ТАСС)

Резултатността на конкретните системи ПВО оръжия е била следната: «Панцирь» – изстреляни са 25 противоракети, които са поразили 23 цели. «Бук» – изстреляни са 29 противоракети, които са поразили 24 цели. «Оса» – изстреляни са 11 противоракети, поразени са 5 цели. С-125 – 13 противоракети са поразили 5 цели. “Стрела-10″ – 5 противоракети са поразили три цели. “Квадрат” – 21 изстреляни противоракети са поразили 11 цели. С-200 – изстреляни са 8 противоракети, няма поразени цели. Данните бяха съобщени от официалния представител на Министерството на отбраната на Руската федерация Игор Конашенков. (Източник: vz.ru)

“Системата на ПВО контролира всички изстрелвания на ракети, всички прелитания, всички точки на падане, всичко, което е поразило целите и всичко, което не ги е поразило. Във връзка с това данните, предоставени от руска страна, са абсолютно точни, със стопроцентна гаранция” – заяви ген.-майорът от запаса и председател на съвета на директорите на Националната асоциация на обединенията на офицерите от запаса на Въоръжените сили на РФ Владимир Богатырев. (Източник: ria.ru)

От страна на САЩ дойде следната информация:

Сирийските сили за противовъздушна отбрана (ПВО) не са могли да прехванат нито една ракета или самолет на САЩ, Великобритания и Франция в хода на нанесения тази сутрин от тях удар по три обекта в Сирия. За това заяви представителят на Обединения комитет на началник-щабовете ген.-лейтенан Кенет Маккензи на брифинг днес. По оценки на Пентагона Сирийската армия е изстреляла над 40 ракети от класа “земя-въздух”.

“Повечето от тези изстрелвания са станали след като нашият удар бе приключил. Изглежда че режимът е пуснал много от тези ракети по балистическа траектория, тоест без прицелване. Отбранителните усилия на Сирия бяха основно неефективни и очевидно повишаваха риска за собственото й население, ако се съди по този неизбирателен отговор. Ако вие пускате желязо във въздуха без прицелване, то все някъде пада” – каза ген.-лейт. Маккензи, цитиран от kommersant.ru

* * *
Силите на САЩ, Великобритания и Франция са изстреляли общо 105 ракети срещу обекти в Сирия.

От Червено море:

От борда на ракетния крайцер “Monterey” (клас “Тикондерог”, в състава на 5-ти американски флот) – 30 ракети “Томахоук”
От борда на ескадрения миноносец “Laboon” (клас “Арли Бърк”) – 7 ракети “Томахоук”

От Северноарабския залив:

От борда на ескадрения миноносец “Higgins” (клас “Арли Бърк”) – 23 ракети “Томахоук”

От Източното Средиземноморие:

От подводницата “John Warner” (клас “Вирджиния”) – 6 ракети “Томахоук”
От неназована френска фрегата – 3 ракети (морска версия на ракетите SCALP)

От въздуха:

2 бомбардировача B-1 Lancer са изстреляли 19 ракети “въздух-земя”

Британците са пуснали от самолети “Торнадо” и “Тайфун” 8 ракети “Storm shadow”
Французите, от самолети “Рафал” и “Мираж”, са изстреляли 9 ракети SCALP

Източник: CNN

Изстрелване на ракета "Томахоук" от борда на американския ракетен крайцер "Монтерей" . Снимка CNN

Изстрелване на ракета “Томахоук” от борда на американския ракетен крайцер “Монтерей” . Снимка: CNN

Ракетните удари по Сирия. Инфографика:  ТАСС

Ракетните удари по Сирия. Инфографика: ТАСС

#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн