Социалисти и антифашисти отбелязаха 11 април – Международния ден на политзатворника и концлагериста

STZAGORA.NET
*
Представители на Българския антифашистки съюз – Казанлък и социалисти от автентичното БСП Казанлък почетоха паметта на пострадалите от фашизма и войната с поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите във войните за свободата на България в казанлъшкия парк „Розариум“.

Председателят на БАС в града Мария Паскалева припомни за зверствата и престъпленията срещу човечеството, извършени от фашисткия режим по време на Втората световна война 1941-1945 г. Тя подчерта в словото си, че “въпреки всичко, въпреки сложността на днешното време и ситуация, на 11 април – Международния ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войната ние помним и сме тук”. Присъстващите се преклониха пред жертвите на фашизма с едноминутно мълчание.

11 април е Международен ден на пострадалите от фашизма и войните. Тази паметна дата е учредена по решение на Организацията на Обединените нации.

На 11 април 1945 г. при настъплението на американската армия в Тюрингия въоръжени лагеристи от Бухенвалд нападат стражевите кули и предизвикват бягството на германските войници. От общо 265 общини на територията на Република България, БСП Казанлък е една от малкото организации, отбелязала днешния ден.
5 (1)3
4
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн