Предприятията в Стара Загора отварят вратите си за родители и ученици

STZAGORA.NET
*
P1390029За шести пореден път в Стара Загора ще се проведе областна Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2018. Нейната цел е да запознае 2200-те завършващи тази година седмокласници в региона с възможностите да продължат образованието си в 42 профилирани и 64 професионални паралелки, за да могат децата и техните родители да направят информиран избор на бъдещо учебно заведение.

Панорамата ще бъде открита в 11.00 часа с участието на 20 професионални гимназии и средни училища, и техните фирми-партньори, от 11.00 часа в петък, 13 април, в залата за художествена гимнастика на Община Стара Загора, която е в сградата на Езиковата гимназия “Ромен Ролан” – ул. „Ген. Столетов“ 62. Посещенията на ученици и родители по щандовете са предвидени от 11.45 до 15.00 часа.

Панорамата на професионалното образование и кариерното ориентиране 2018 е организирана от Община Стара Загора, съвместно с Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Регионалното управление на образованието и Клуба на работодателите.

Учебните заведения от Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Мъглиж, Гълъбово, Павел баня, Гурково и Николаево ще се представят чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, модели и рекламни материали. Заедно с тях ще се представят и фирмите, с които училищата си партнират. На място ще рабтят и кариерни консултанти от Община Стара Загора.

„Общината организира форума, всичко останало се дължи партньорите ни, особено на Търговско-промишлена палата Стара Загора, която създаде връзките с бизнеса. Благодарение на това взаимодействие организирахме и срещата с министъра на образованието Красимир Вълчев, където бяха дадени добри предложения и надяваме се, ще се превърнат в решения“, каза пред журналисти Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Според нея трябва да бъде осигурен достъп до предприятията за учениците, които участват в дуалното обучение по съответната специалност, поне три пъти седмично, като работата им там бъде съответно материално мотивирана.

В ПГ по механотехника, в ПГ по електротехника – Стара Загора, както и в ПГ и СУ “В. Левски” – Гълъбово от новата учебна година се въвеждат две интересни нови специалности -”Мехатроника” и “Електромобили”, съобщи Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

4356436363„Всички търсим нови елементи, за да решим основния проблем на бизнеса в региона – липсата на професионални кадри“ – каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора. Той съобщи, че на срещата с министър Вълчев са представили пакет с предложения за развитие на професионалното образование, които се надява да бъдат претворени в управленски решения, след като бъде осигурено и финансирането им от държавата. Стоилов припомни, че Стара Загора е лидер във въвеждането на дуалното обучение по проекта ДОМИНО, а съвместната работа е пътят, по-който трябва да се върви и вече има резултати. Стоилов съобщи още, че тази година на Панорамата професионалните гимназии ще се представят заедно със своите партньори от бизнеса. Така децата от 7-ми клас и родителите им ще могат да видят къде могат да учат и да работят. В инициативата за отворени врати са представени предприятия от различни сектори на индустрията в Стара Загора, в които се развива и дуално обучение. Към него има голям интерес и Професионалната гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“ също се включва в партньорство с две дървообработващи предприятия. Според Олег Стоилов би било удачно за сътрудничеството си с професионалните учебни заведения предприятията да получават бонус точки за участие в оперативните програми за технологично обновление.

Архитект Банко Банов, председател на Клуба на работодателя, подчерта, че най-важно е участието на родителите и ученици при избора на професионално училище. Според него Областната панорама е полезен форум, така трябва да се подбират професионалните кадри.

В събота, 14 април, в Стара Загора ще се проведе и Ден на отворените врати, в който ученици и родители ще могат да влязат в различни предприятия, за да видят на място и в директен контакт да разберат дейността и перспективите пред определените професии. Там те ще открият нови неща за себе си, тъй като все още съществува неточна стара представа за цеховете, докато предприятията днес вече са модерни, добре оборудвани, с високо ниво на автоматизация и с добри условия за труд на съвременните си работни места.

Фирмите, които ще отворят вратите си за посещения на 14-ти април в Стара Загора, са следните: комплекс „Сити“ и ресторант „Бизар“, членуващи в Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, което е партньор на ПГОХ „Райна Княгиня“, „Хранинвест-Хранмашкомплект“ АД – партньор на ПГМТТ “Н.Й.Вапцаров”, „Оскар Рюег България“ ЕООД и „Ате пласт“ ООД – партньори на ПГЕТТ “Г. С. Раковски”, „Стандард профил България“ ЕАД – партньор на ПГЕ „Джон Атанасов“, „Средна гора“ АД (до 13 ч.) и „Мебели Ивекс“ ООД – партньори на ПГСД “Н. Ранчев”, Стара Загора. В Деня на отворените врати от 11.00 до 13.00 часа ще бъдат отворени също така всички професионални гимназии и ще информират родители и ученици за посещенията в предприятията.

Участие на бизнеса в VI-та Областна панорама на професионалното образование и кариерно ориентиране 2018 г.
Отворените врати на фирмите – 14 април:

Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите (СХР), Стара Загора
Партньор на ПГОХ „Райна Княгиня“, Стара Загора
Комплекс СИТИ, Здравко Костадинов, 0889 52 47 60 http://cityhotel-bg.com/
ресторант Бизар, Лъчезар Шулеков, 0885 67 57 42

„Хранинвест – Хранмашкомплект“ АД, Стара Загора, отворени врати 11 – 13 ч.
Производство на машини и линии за хранително-вкусовата промишленост, механична и термична обработка на детайли, изработка на инструменти, лазерно рязане, детайли, възли и машини по документация на клиента.
http://www.hraninvest.com/
Партньор на ПГМТТ “Н. Й. Вапцаров”, Стара Загора
Лице за контакт: Юлиян Стръмски, 0887 602475

Оскар Рюег България ЕООД, Стара Загора, отворени врати 11 – 14 ч.
Производство на огледални бленди за автомобилни фарове, охладители за LED осветление за автомобилни фарове, фасунги за автомобилни фарове, монтаж на помпи за отпадни води, монтаж на задвижвания за управление на вентилационни системи, обезмасляване на дребногабаритни метални части в индустриални количества, метализиране на повърхности за постигане на високо рефлекторни
повърхности.
http://oskar-ruegg.com/bg/
Партньор на ПГЕТТ “Г. С. Раковски” Стара Загора
Лице за контакт: Ясен Куманов 0879 954730

Ате Пласт ООД, Стара Загора, отворени врати 11-13 ч.
Производство на моно, три, пет слойни PE фолиа, EVON и PA-PE
опаковки, LD, MD, HDPE чували, салфетки, калъфи
http://www.ateplast.eu/
Партньор на ПГЕТТ “Г. С. Раковски” Стара Загора
Лице за контакт: Николай Василев, 0886 930846

Стандард Профил България ЕАД, Стара Загора, отворени врати 11 – 14 ч.
Производство на каучукови уплътнения за водещи автомобили фирми
https://www.standardprofil.com/
Партньор на ПГЕ „Джон Атанасов“, Стара Загора
Лице за контакт: Ваня Тутова, 0886 192115

Средна гора АД, Стара Загора, отворени врати 11-13 ч.
Производство на мебели (предимно столове) от масивна дървесина. Преференциален доставчик на IKEA и STOKE.
http://www.srednagora.eu/
Партньор на ПГСД “Н. Ранчев”, Стара Загора
Лице за контакт: Борислав Динев, 0885 250592

Мебели Ивекс ООД, Стара Загора, отворени врати 11-13 ч.
Производство и търговия с мебели.
http://mebeli-ivveks.com/
Партньор на ПГСД “Н. Ранчев”, Стара Загора
Лице за контакт: Даниела Йоргова, 0888 247927

Заявка за посещения на фирмите можете да направите на имейл: atanasova_riosz@abv.bg

Първата Панорама на професионалното образование се проведе в Стара Загора през 2013 г. във фоайето на Операта

Първата Панорама на професионалното образование се проведе в Стара Загора през 2013 г. във фоайето на Операта

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн