Обучаваха в Стара Загора директори за противодействие на тероризъм

STZAGORA.NET
*
IMG_8712 (1)IMG_8706Ръководители на структурни звена от Община Стара Загора преминаха обучение по разработване и прилагане на мерки за противодействие на тероризма. Срещата бе организирана от секретаря на Община Стара Загора Делян Иванов.

В общинската зала „Славейков“ днес се събраха директори на училища, детски градини, детски ясли, културни и спортни институции, както и ръководители на транспортни и стопански обекти.

Валери Иванов, началник отдел „Опазване на обществения ред“ обясни, че според изискванията на Закона за противодействие на тероризма, трябва да бъдат изготвени планове за сигурност и мерки за противодействие на тероризма за всеки обект в Общината.

Евгени Джуров от Държавна агенция „Национална сигурност“ разкри пред участниците в срещата различните профили на терористите и признаците, по които могат да бъдат разпознати. Тай разказа и за типичното облекло и поведение на готвещите се за атентати.

Комисар Илиян Илиев, началник сектор „Охранителна полиция“ в ОДМВР Стара Загора, обясни, че терористите са най-уязвими при проучване на обекта за атака и могат да бъдат по-лесно разпознати. Той апелира за светкавично сигнализиране на полицията. Даде и примери как да бъдат разпознати първите признаци за залитания към ислямизъм на деца и ученици. Учителите трябва да наблюдават и да подават сигнал за всяко дете, в чийто телефон има ислямистки символи, което рисува в тетрадката си такива или ги носи като значка или емблема на дрехата си.

Той обясни още, че от ОДМВР са разработили План за сигурност и мерки за противодействие на тероризма, който ръководителите могат да ползват.

В него задължително трябва да се направи анализ на риска от терористични актове за съответния обект. Анализът се обуславя от местоположение, транспортна достъпност, функционално предназначение и капацитет, средства за техническо наблюдение и охрана, наличие на потенциална опасност, средства за техническо наблюдение и охрана, посещаемост, пътникопоток и т. н. Трябва да бъдат определени зоните за сигурност, както и мерки и процедури за действие, ред за оповестяване и информиране, пропускателен и регистрационен режим. Дадени са и примери за поведение при откриване на съмнителен пакет или предмет, поведение при заплаха или извършен терористичен акт, при получен сигнал за бомбена заплаха, при извършен терористичен акт и при задържане на хора за заложници.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн