Гастроентеролози от Източна и Централна България обсъдиха възможностите за диагностика и лечение на комплицирани пациенти с гастроентерологични и хепатологични заболявания

STZAGORA.NET
*
Mylan_StZ-16-WEBMylan_StZ-1-WEBСтара Загора стана домакин на регионална среща на специалисти по гастроентерология от Централна и Източна България, организирана от фармацевтичната компания Mylan. Във форума взеха участие над 60 водещи гастроентеролози от болници и медицински центрове в Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Казанлък и Нова Загора. Целта на събитието беше да се представят и дискутират интересни медицински казуси в областта на гастроентерологията.

Презентации върху интересни медицински казуси и собствен опит представиха хепатологът доц. д-р Мариана Пенкова, началник на Гастроентерологичното отделение в МБАЛ „Проф.д.р Ст.Киркович“, д-р Маргарита Проданова от МБАЛ МЦ „Берое“ и д-р Иван Сираков, началник на Гастроентерологично отделение в Болница „Тракия“.

Срещата беше много необходима и полезна, тъй като колаборацията между колегите е от голяма важност за добрата работа на всяко едно съсловие, особено когато става дума за здравеопазване, коментира след приключването й д-р Иван Сираков. По този начин специалистите по гастроентерология имат възможност да се опознаят и да получат информация за възможностите за лечение в различните болници, за това какви тежко болни са настанени в тях, как може да бъде подобрена диагностиката и лечението им и съответно да споделим собствения си опит в алгоритъма на поведение при такива пациенти. Освен това беше полезно да се обсъдят особеностите и проблемите при такива медицински казуси, съобразено с реалностите и организацията на нашата здравна система.

„В презентацията си поставих акцент върху извършваните в Болница „Тракия“ инвазивни манипулации при запушване на жлъчните пътища“, посочи д-р Иван Сираков. За 1 година, откакто той е началник на Гастроентерологично отделение, в здравното заведение са извършени над 300 ендоскопски ретроградни холангиопанкреатографии (ЕРХПГ) – инвазивната манипулация, която е златен стандарт за диагностика и лечение на пациенти със запушване на жлъчните пътища. По този показател отделението ни в МБАЛ „Тракия“ стана третата най-работеща болница за такива пациенти след ВМА и Токуда – по обем на извършени подобни процедури с висока степен на трудност. Това прави отделението ни абсолютно сравнимо с гастроентерологичните центрове в Европа и света. Документирали сме с видеозаписи и снимки болшинството инвазивни манипулации, някои от които са наистина много интересни и трудни за разрешаване. Това ни дава възможност за провеждане и на високоспециализирани курсове и обучения на ендоскописти и ендоскопски сестри.

Качеството и обема на тази високоспециализирана дейност ни дава основания и за поставяне на въпроса за медицинските лимити и особеностите на здравната карта за гастроентерологичната дейност в Централна България, защото тези трудни за диагностика и лечение пациенти изискват и увеличаване броя на леглата в отделението ни. Профила и тежестта на приеманите пациенти изобщо, преминали през Гастроентерологичното отделение на нашата болница,сами по себе си потвърждават истинността на думите ми и данните са достъпни за проверка в РЗОК и РЗИ.

Д-р Сираков благодари за страхотната работа на всички колеги от екипа си, както и за доверието на колегите си от всички центрове и болници, с които отделението е в колаборация.
Mylan_StZ-30-WEBMylan_StZ-2-WEB
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн