Концерт “Мечтите на младите музиканти” с млади солисти от Япония на 4 април в Стара Загора

STZAGORA.NET

*
546363560706_1024Световноизвестният диригент Шунго Мориама ще дирижира концерта „Мечтите на младите музиканти“ в сряда, 4 април, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Заедно с него ще се представят и млади гост-солисти от Япония на възраст от 9 до 19 години – цигулари, пианисти, вокални изпълнители. Акцент в програмата е и участието на малкия цигулар Ренцо Ставрев. Музикалната програма на концерта е изключително богата и разнообразна.

Маестро Шунго Мориама е вече познат и обичан от публиката на Стара Загора. Негова специална мисия е работата с млади дарования. Подобен концерт, също с млади изпълнители от Япония, Маестро Мориама е дирижирал през 2016 г. в гр.Добрич с Български камерен оркестър . В същата година, на 5 май, на сцената на Опера Стара Загора той дирижира Оперна гала с изпълнения на четирима млади вокални изпълнители от Япония. След всяко свое участие в Стара Загора Маестро Мориама специално се среща с публиката във фоайето на Операта ни.

Шунго Мориама  е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония от 2006 г. Диригентският му дебют е през 1977 г., а първият му гастрол е като гост на Софийската филхармония през 1986 г. От 1990 г. започват контактите му с Нова Зеландия – дирижира Младежкия оркестър и Симфоничния оркестър на Християнската Църква, Новозеландския Симфоничен оркестър и е първият японски диригент, поканен за цял сезон в Кралския балет на Нова Зеландия. Дирижирал е Деветата симфония на Бетовен с оркестъра на MAV – Унгария, с интернационален хор от Унгария, Полша, Германия, Австрия и Япония, по време на церемонията “European Picnic Memorial” в Сопрон (Унгария) през 1997. След представянето на „Лебедово езеро” в театър „Мусоргски” е поканен за 4 години като главен гост-диригент на Конгресния оркестър в Санкт-Петербург, през 2000 г. става почетен член на Филхармоничното общество в Санкт-Петербург, 2 години по-късно дирижира концерта по случай 200-годишнината на това общество. Дирижирал е спектакли на Японския балет в Санкт-Петербург, Псков и Новгород през 2003 г. Огромен успех му носи изпълнението на Концерта „Taketori Story” и Симфония „Буда” от Коичи Киши през 2002 г., особено изпълнението на Симфония „Буда” пред статуята на Буда в храма „Тодайджи” в Нара, в памет на монаха Кокей, възстановил този културен паметник.

От 1997 ежегодно организира концерт с японски солисти на „Софийски музикални седмици”, а от 2004 г. провежда практически занятия със Софийска филхармония.

Renzo StavrevРенцо Ставрев е роден на 25.03.2006 г. в Пловдив. Ученик е в Пловдивското музикално училище. Свири на цигулка от шестгодишна възраст, негови учители са Дарина Данкова и Симеон Симеонов (САЩ). Като цигулар печели награди от следните конкурси – Национален конкурс с международно участие „Орфеева дарба“, София; майсторска цигулка на проф. Минчо Минчев от конкурс „цигулките на Минчо Минчев-Варненско лято“, Варна; Международен конкурс за инструменталисти, Перник; Международен конкурс „Охридски бисери“, Охрид, Македония; Международен конкурс „Млади виртуози“, София; Международен струнен конкурс, Ниш, Сърбия; конкурс „Златен ключ“, Пловдив; Международен конкурс за инструменталисти, Велико Търново; Международен конкурс „Добрин Петков“, Пловдив. Участвал е в майсторските класове на проф. Йосиф Радионов, проф. Гинка Гичкова, проф. Стойка Миланова. От деветгодишна възраст свири и на виолончело, с преподавател Юлия Марковска. Като виолончелист печели конкурсите – „Млади виртуози“, София; „Добрин Петков“, . Пловдив и Международен интернет конкурс, Белград, Сърбия, Международен конкурс Йосф Славенски, Белград, Сърбия.

Участвал е в майсторски класове на проф. Ромен Гариу и проф. Анатоли Кръстев.

Ренцо Ставрев участва в множество продукции на НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив, в няколко концерта в НБ „Иван Вазов“, Пловдив; в благотворителен концерт с проф. Радионов; в два сезона свири със оркестъра на Симфониета Враца, Враца.
#spodelime.com


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн