Митрополит Киприан с Божествени литургии днес и утре за Лазаровден и Цветница

STZAGORA.NET
*
На Лазаровден Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи св. Божествена Златоустова литургия в храм “Св. Троица”. В края на службата той припомни на миряните в храма за възкресението на Лазар на четвъртия ден от смъртта му: „И днес някои могат да възразят: Как е възможно това? Как може тяло, което съвсем се е разпаднало на своите елементи, отново да оживее, и то в още по-съвършена форма на съществуване? „Безумецо – отговаря на такива Свети апостол Павел, – това, що ти сееш, няма да оживее, ако не умре.“ Виж земеделеца, той хвърля в земята зърното, загубва го сякаш, и ако зърното не умре, не се разложи, то действително няма да даде плод и ще изчезне безследно. Така и при възкресението на мъртвите: „сее се тяло душевно – възкръсва тяло духовно“ (1 Кор. 15:36,44). Възкресявайки Лазар, Спасителят неоспоримо показал на хората Своята Божественост, подготвяйки ги за чудото на Своето Възкресение! Човешкото маловерие, приземността на земния разсъдък се противили и на най-славните чудеса на Господа. Ще чуем ли и ние накрая призива на Всемилостивия Господ, желаещ да ни изведе от мрака към светлината, да се изтръгнем от духовната смърт, в която ни потапя нашата нечистота, нашата неразкаяност и нехайство? Страшна е не самата смърт, страшен е този неминуем час, когато всички ние ще възкръснем, за да застанем пред Съда на Всевиждащия Господ“ – завърши словото си митрополит Киприан.

В 20:30 часа тази вечер на сцената на Старозагорската опера владиката отново ще застане на диригентския пулт. Солисти на превърналия се в емблема за митрополит Киприан Моцартов „Реквием“ и този път ще са Емилия Иванова, Офелия Христова, Николай Моцов и Пламен Кумпиков.

Светата Божествена Златоустова литургия за Цветница ще бъде отслужена в Катедрален храм “Св. Димитър“ – Стара Загора. Началото й е в 9.00 часа.
IMG_6522
IMG_6520
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн