Откриха център по медиация към Търговско-промишлената палата в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
TPP znakНа 29 март 2018 г. от 17:00 ч. в залата на Търговско-промишлена палата – Стара Загора се проведе учредително събрание на Център по медиация към Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Центърът е продължител на дейността на Център по търговска медиация към Палатата, сформиран през 2006 г. и има за цел да обедини медиаторите от област Стара Загора за прилагане възможностите на медиацията. На събранието се приеха Правилник за дейността на Центъра по медиация и всички необходими документи за дейността му. Одобри се и програма за презентиране на медиацията пред работодатели, организации, институции и учебни заведения на територията на област Стара Загора, с които Центърът по медиация активно ще партнира.

Адв. Мариана Илчева

Адв. Мариана Илчева

За председател на Центъра по медиация беше избран адв. Мариана Илчева, а за зам.-председател – адв. Гергана Атанасова.

Списък на медиаторите, включени в Център по медиация към Търговско-промишлена палата – Стара Загора:

Веска Митева Шошева
Владимир Цветков Тонев
Гергана Атанасова Атанасова
Елка Неделчева Петрова
Красимира Минкова Соколова
Мариана Русева Илчева
Мирослава Господинова Стръмска
Николина Тодорова Топалова
Олег Сотиров Стоилов
Ралица Колева Славова-Граматикова
Слав Петков Славов

Всички те са регистрирани в Единния регистър на медиаторите към Министерството на правосъдието.

Списъкът е отворен за включване на медиатори.

Една от първите дейности на Центъра по медиация е провеждане на обучения през 2018 г. в Стара Загора от обучаващи на международно ниво: по обща медиация в два модула в периода 17 – 19 и 25 – 27 май и по семейна медиация, в периода 8 – 10 юни. Предвидена е възможност за включване на медиатори във втория модул на общата медиация за обучение отосно новостите в медиацията в Европа и в САЩ. Желаещите да заявят участие в тези обучения могат да получат подробна информация на посочените телефон и имейл за контакт.

Контакти на Център по медиация към Търговско-промишлена палата – Стара Загора: 6000 Стара Загора, ул. Георги С. Раковски, 66, имейл: mediation@chambersz.com, технически координатор Светослава Павлова, тел. +359 42 626297, +359 888 718677. Цялата информация касаеща Центъра ще бъде на сайта: www.chambersz.com/mediation
Прилагаме кратка информация за медиацията.

Център по медиация към Търговско-промишлена палата – Стара Загора

КАКВО Е МЕДИАЦИЯ?
Медиацията е доброволна, неформална и поверителна процедура за решаване на спорове извън съда, при която трето неутрално лице – медиатор, подпомага спорещите сами и по своя воля да постигнат взаимно удовлетворително споразумение.

КОГА Е ПРИЛОЖИМА МЕДИАЦИЯТА?
Медиацията е приложима както между физически, така и между юридически лица на всеки етап от спора: непосредствено след възникването му, преди отнасянето му пред съда, както и във всеки етап на съдебното производство до постановяване на съдебния акт.

ЗА КОИ СПОРОВЕ Е ПРИЛОЖИМА МЕДИАЦИЯТА?
Медиацията може да се прилага за: граждански спорове – имотни, парични, междусъседски, наемни, битови, потребителски, непозволено увреждане; търговски, трудови, семейни и административни спорове, както и наказателни спорове, в случаите предвидени в Наказателно-процесуалния закон.

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ МЕДИАЦИЯТА?
Решавате сами -страните се договарят за съдържанието на спогодбата, което може да е по-шиороко от това на съдебния спор.
Спестявате средства – таксите при медиацията са значително по-ниски от разноските по един съдебен спор, а при вече възникнал такъв се връща половината от внесената държавна такса.
Печелите време – съобразено с Вас насрочване на среща с медиатор и бързо разрешаване на спора.
Получавате поверителност – в процедурата участват само медиаторът, страните и одобрени от тях лица. Информацията, получена по време на срещите е конфиденциална и не може да бъде разгласявана освен с изричното съгласие на страните.
Подобряване на отношенията между спорещите и постигане на решение, съобразено с взаимните интереси.

КАК ДА ОТНЕСЕТЕ СПОРА КЪМ МЕДИАЦИЯ?
Медиацията може да започне във всеки един момент от възникване на спора, както и по време на висящ съдебен процес.
Всяка от страните по спора може да инициира започване на процедура по медиацията, като се обърне към Център за медиация към Търговско-промишлена палата -Стара Загора или медиатор вписан в Единния регистър на медиаторите.
След одобряването на избран от страните медиатор, се подписва споразумение за медиация, в което се договарят условията и начина за провеждане на медиацията.
С помощта на избрания медиатор, страните чрез взаимни отстъпки постигат съгласие за разрешаване на спора, оформено в писмено споразумение, което е задължително за страните. Когато медиацията е извършена по време на съдебен спор и споразумението е одобрено от съда или същото е с нотариална заверка на подписите, може да бъде изпълнено принудително.

Информация за контакти:

Център по медиация към Търговско-промишлена палата – Стара Загора: 6000 Стара Загора, ул. Георги С. Раковски, 66, имейл: mediacia@chambersz.com, , технически координатор Светослава Павлова, тел. +359 42 626297, +359 888 718677
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн