Почетоха жертвите на Народния съд в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
IMG_8393 (Large)IMG_8397 (Large)Зам.-областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев присъстваха днес на отбелязването на 73-ата годишнина от произнасянето на присъдите на така наречения Народен съд в Стара Загора. Да се поклонят пред паметната плоча на убитите старозагорци дойдоха представители на Съюза на репресираните, наследници на осъдените и възрастни граждани.

На 29 март 1945 г. в сградата на Драматичния театър „Гео Милев“ заседава Народният съд, който произнася смъртни присъди на 41 старозагорци – известни държавни чиновници, адвокати, военни, фабриканти. 14 от тях са били избити още преди тази дата, а другите 27 са разстреляни същата вечер в Старозагорския военен затвор. И до ден днешен не се знае къде са погребаните телата им.

Свещеници от Старозагорската епархия отслужиха заупокойна литургия в памет на жертвите. Пред паметната плоча бяха положени венци и цветя от граждани, дошли да почетат събитието.
IMG_8401 (Large)
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн