Посланикът на САЩ бе на посещение в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

STZAGORA.NET
*
Eric RubinCGME3_2В рамките на двудневната си визита в Oбласт Стара Загора, известна като сърцето на енергийната система на България, Негово Превъзходителство Ерик Рубин, посланик на САЩ у нас, посети ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″ е втората по големина електроцентрала на лигнитни въглища в България, на трето място с дял от 7% в инсталираните мощности на страната, като осигурява 9% от годишното енергийно производство на България. Тя е ключов компонент от българската електроенергийна система.

Топлоелектрическата централа “КонтурГлобал Марица Изток 3″ се притежава и управлява от „КонтурГлобал“ (73%) и Национална Електрическа Компания ЕАД (27%).

През последните 15 години в централата са направени инвестиции от над 700 милиона евро. След приключването на рехабилитацията и модернизацията, ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″ е първата топлоелектрическа централа на Балканите, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. През 2012-2015 г. бяха направени допълнителни инвестиции, с които централата успешно достигна новите стриктни норми на ЕС за емисии, влезли в сила от началото на 2016 г.

Отличните оперативни резултати и вниманието към здравословните и безопасни условия на труд допринесоха за впечатляващите над 7,7 милиона човекочасa без трудови злополуки.

Освен отличните си програми за експлоатация и поддръжка, с които „КонтурГлобал Марица Изток 3“ поддържа високи оперативни резултати, компанията има и многостранна, добре структурирана и широкомащабна програма за устойчиво развитие и корпоративна социална отговорност (КСО), която подкрепя реализирането на избраните цели за устойчиво развитие на Глобалния Договор на ООН. Всички проекти за КСО и социални инвестиции се оценяват и рационализират до една от петте основни теми: образование и култура, здраве и безопасност, околна среда, човешки права и антикорупция.

Само през последните пет години, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е инвестирала над 3 милиона лева в благосъстоянието и развитието на местната общност, посредством реализирането на многобройни инфраструктурни и други проекти в гр. Гълъбово и близките населени места, както и в гр. Стара Загора.

По време на посещението си посланик Рубин се запозна с производствения процес на електроцентралата. С голям интерес бяха разгледани и програмите за социални инвестиции на компанията – „Енергия за живот“ и „Сила за прогрес“.

Посланик Рубин и неговата делегация специално посетиха Спасителния център за диви животни “Зелени Балкани” в гр. Стара Загора, с който „КонтурГлобал Марица Изток 3“ има дългогодишно сътрудничество. Делегацията бе любезно посрещната от Ивайло Клисуров, ръководител на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, който разказа за работата на Центъра и успешните съвместни проекти с „КонтурГлобал Марица Изток 3“ в областта на опазването на дивата фауна и застрашените видове.

Следобед г-н Рубин посети Регионалната Библиотека „Захарий Княжески“. В читалнята, наскоро технологично подсигурена от „КонтурГлобал Марица Изток 3“, г-н Рубин се срещна с учениците от Професионалната гимназия по елетротехника и енергетика в гр. Гълъбово, заедно с техния помощник-учител по английски език по програмата „Фулбрайт“ г-н Кийгън Скот. Вече за втора година Професионалната гимназия има на разположение помощник-учител по английски език, изцяло подкрепен от „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Вечерта посланик Рубин се среща на неформална вечеря с представители на местната и централната власт, лидери на стопански и образователни институции и енергийни и други компании от региона.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн