Актуализират плана за организация на движението на изток от бул. “П. Евтимий” в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
IMG_8038P1390008Обществено обсъждане на проекта за актуализация на плана за организация на движението в Стара Загора в частта на изток от бул. “Патриарх Евтимий” до улиците “Ив. Вазов” и “Крайречен”, и на юг от ул. “Хан Аспарух” до бул. “Славянски”, се проведе тази вечер в зала “П.Р. Славейков”. Пред кмета на Общината Живко Тодоров, зам.-кмета Йордан Николов, общински съветници, медии и граждани подробностите по проектното предложение направи арх. Пламен Буланов, управител на изготвилата го проектантска фирма “Булпроект”.

Обяснителната записка по проекта, схема на посочността на улиците и обобщен план на знаковото стопанство бяха на разположение на сайта на Община Стара Загора през последната седмица, и ще останат там още известно време, на този адрес >>>.

Проектът е разработен по задание на Община Стара Загора във връзка със забележимото утежняване на транспортната обстановка в града, вследствие на увеличеното автомобилно натоварване, както и заради констатираните проблеми в съществуващата организация на движение.

Проблемите са разделени в следните основни направления:

* Проблеми с недостатъчния брой места за паркиране – положение и начин на паркиране по лентите за движение на уличната мрежа.
* Кръстовища които създават проблеми при провеждане на трафика и влошават безопасността на движение.
* Пешеходни трасета и пешеходни пресичания, които създават опасни участъци с увеличен риск за транспортни произшествия.
* Некачествена, неправилна, нормативно неиздържана маркировка, което генерира транспортни проблеми.
* Непълна и неправилна вертикална сигнализация – липса на вертикална сигнализация, некачествени и остарели пътни знаци.
* Липса на проекти за вертикална сигнализация и маркировка.
* Липса на систематичен подход, програма за развитие, база данни, последователна и продължителна дейност в транспортно отношение в предходни периоди.

Характерно за проекта е, че по подобие на централната градска част, с цел освобождаване на нови паркоместа, редица улици се предлага да станат еднопосочни. Кои точно, се вижда от приложената схема. Паркирането южно от главната улица се предлага да бъде в източната част на улиците, а северно от “Ц.С.Велики” – в западната им половина.

“Районът е гъсто застроен, няма свободни площи за нови паркинги, междублоковите пространства са заети с автомобили, а никой не би желал да асфалтираме малкото останали зелени площи, за да се настанят автомобили и върху тях – отбеляза Живко Тодоров. – Затова решението за еднопосочност на някои от улиците е единствено възможното.”

Кметът не скри, че в началото след прилагането на проекта вероятно ще се създаде известно напрежение, докато водачите свикнат с новата организация на движението, но стотиците новосъздадени паркоместа в центъра показват, че това е правилният начин на действие.

Проектът предвижда създаване на кръгово движение на мястото на сегашното кръстовище до “Загорка” – на улиците “Хан Аспарух” и “Ив. Вазов”.

Друга интересна новост по проекта е, че за да се облекчат трудните леви завои от улиците “Ангел Кънчев” и “Стефан Караджа” в южния им край в посока изток по бул. “Славянски”, за активно движение по “Славянски” се оставя само дясната лента (по-близката до жп линиите), като лявата ще бъде маркирана по такъв начин, че да се използва само за включване на завиващите автомобили от двете преки улици. Стесняването по този начин, чрез маркировка, на лентата за движение ще доведе и до очаквано намаляване на скоростта в този участък, която сега често надхвърля 80-100 км/ч при разрешена 50 км/ч в града. Проблемът на това място би могъл да се регулира и с поставянето на камери, ако парламентът приеме направеното по идея на старозагорския кмет предложение местната власт да получи правомощия за контрол на нарушенията на Закона за движение по пътищата в съответните общини.

За да се подобри проходимостта на бул. “Ц.С. Велики”, паркирането се предвижда да става само успоредно на движението, в местата, които ще бъдат очертани. Еднопосочността на ул. “Подп. Калитин” ще облекчи отдавнашния проблем със задръстванията на “Чайка”. По подобен начин ще бъдат разтоварени и улици като “Анг. Кънчев” в района около Административно бюро “Изток”, както и другите улици север-юг в тази част на Стара Загора.

Кръговото кръстовище до новия магазин на “Кауфланд” се предлага да стане с една лента, тъй като изходите му не са двулентови и автомобилите в двете ленти в кръга се случва да се конкурират кой да излезе пръв.

Кметът Живко Тодоров се спря на проблема с пешеходните пътеки в Стара Загора. Според действащата в България наредба те трябва да са най-малко на 250 м една от друга, но особеност на Стара Загора е, че кварталите на града са със страна 120 м, като по тази причина се налага пешеходните пътеки да са по-начесто. Това несъответствие с реалностите се комбинира и с регламентирането в наредбата само на черно-бели зебри, което е в разрез с установената в европейските страни практика – има столици като Виена например, в които всички пешеходни пътеки са червено-бели, както е в Стара Загора, тъй като практиката показва, че така изпълняват по-добре предназначението си.

Проектът ще бъде представен за обсъждане и мнение от старозагорската група на Камарата на архитектите в България, както и за съгласуване с МВР – сектор “Пътна полиция”.
Zagorka
N1
NW2
S4

#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн