Четирима инвеститори – вече с интерес към Индустриална зона “Загоре”

STZAGORA.NET
*
IMG_7856От момента на пускането на информацията за регистрацията на Икономическа зона “Загоре” досега вече 4 чуждестранни инвеститори са заявили интерес към нея, съобщи пред медиите днес председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков.

На предстоящата редовна сесия на Общинския съвет на 29 март ще бъде внесено за разглеждане предложението за Индустриална зона “Загоре” след извършената оценка на апортната вноска на Община Стара Загора. Предстои регистрация на Индустриалната зона, за което е необходима санкцията на Общинския съвет. Нейният капитал ще е в размер на 4 857 646 лв. – комбинирана апортна и парична вноска. Общината участва със земята, ще направи и парична вноска от 100 хиляди лева. Капиталът ще е разпределен в акции от 1 лев, всичките – собственост на Община Стара Загора. Седалището на ИЗ “Загоре” ще бъде на адрес бул. “Христо Ботев” 4 в Стара Загора. След регистрацията на ИЗ “Загоре” държавата ще влезе в дружеството с парична вноска, равна на стойността на половината акции, или малко под 2,5 милиона лева, които ще бъдат използвани за изграждане на инфраструктурата на Индустриалната зона. Дружеството ще бъде с едностепенна система на управление, със Съвет на директорите от трима членове, единият от които ще бъде изпълнителен директор. В момента се обсъжда съставът на борда, който ще бъде уточнен във вторник или сряда, за да може предложението да бъде представено пред Общинския съвет.

Включено е и предложение, касаещо пътуванията на учащи, пенсионери и хора с увреждания по линиите на градския транспорт, с идеята да бъде разширен обхватът им. “Въвеждаме пътуване по няколко линии и по цялата градска мрежа срещу определени карти. Това се настоява от много хора и решихме в рамките на финансовите възможности, които имаме, да направим максималното” – каза председателят на ОбС. Например учениците, студентите и докторантите, се предлага да ползват карти за цялата градска мрежа на цени от 10 лв. за 1 месец и 30 лв. за 3 месеца. Съответно пенсионери с постоянна адресна регистрация в Стара Загора да ползват месечни карти за пътувания на стойност за една линия 15 лв., а за цялата градска мрежа 26 лв. Пенсионери над 60 г. с постоянна адресна регистрация в Стара Загора и пенсия до 320 лв. се предлага да ползват месечна карта за пътуване по една линия по избор на стойност 10 лв., пенсионери над 80 г. да ползват безплатни карти за пътуване по една линия и т.н. – над 10 позиции, разписани в сайта на Община Стара Загора. “Сериозно разширяваме диапазона на хората, които могат да ползват карти на ниски цени” – обобщи Таньо Брайков.

На сесията на второ четене ще бъде гласувано изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора. Предложението е определена категория свободни професии – адвокати, нотариуси, семейни лекари и др., които имат необходимостта да контактуват постоянно с институции, намиращи се в Зелената зона, да могат да закупуват правото за паркиране в нея, където има свободни места, срещу годишна такса от 500 лв. Наредбата ще влезе в сила три седмици след приемането й от Общинския съвет.

Ще бъде гласувано и предложението за поставяне на знака Стара Загора – Център на Вселената, пред Регионалната библиотека, над тунела на бул. “Руски”, вляво над стълбите. Пред общинските съветници ще бъде представена 6-минутната видеопрезентация на проекта, която вече е достъпна в социалните мрежи.

На първо четене ще влезе за разглеждане предложение за регламентиране на събирането на пари в централната градска част по различни поводи и от различни хора – улични музиканти и др., както и предотвратяване на ексцесиите с просяците.

На заседанието на ОбС ще бъдат разгледани и възможностите за засилен контрол и санкции по “дежурната” тема за предотвратяване вдигането на шум, тъй като, по думите на председателя на ОбС, досегашните мерки са недостатъчни и оплакванията на хората продължават, най-вече от силната музика от ромския квартал “Лозенец”. “Възникне ли проблем на тема обществен ред, веднага се реагира и се правят промени в съответните наредби”, отбеляза Таньо Брайков.

Ще бъде гласувано и участие в програмата, касаеща създаването на 69 социалните жилища в сградата на бившата Метрология на ул. “Мусала” 26.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн