Наградата на кмета на Стара Загора на „Орфеево изворче” отиде във Варна

STZAGORA.NET
*
IMG_7848IMG_7634Над 1000 участници се включиха в Осемнадесетото издание на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче” под патронажа на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Той се проведе от 23-ти до 25-ти март 2018 г. в Стара Загора.

Конкурсът е организиран от Община Стара Загора и Национален музикално- фолклорен съюз „Орфеево изворче”. На три сцени се изявиха фолклорни групи и индивидуални изпълнители от различни жанрове на фолклорното изкуство.

Да пазят и обогатяват българския автентичен фолклор и традициите на народно-песенното и инструментално изкуство, призова при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

В залата на Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1858 г.” днес се състоя гала концерт на лауратите и отличените получиха своите награди.

„Видяхме голяма част от музикалните дарования на България, журито бе много затруднено”, сподели доц. Д-р Георги Петков, председател е на Управителния съвет на Националния музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче“. Той благодари на Община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров за подкрепата на младите таланти и на конкурса.

Призът на кмета на община Стара Загора бе присъден на детски ансамбъл „Константин Преславски” от град Варна. Тя бе връчена от Диана Атанасова, началник отдел „Култура” в Община Стара Загора. Тя благодари на участниците за тяхното трудолюбие и желание да съхранят българския фолклор и изрази надежда, че все повече млади хора ще се включват в конкурса.

С Първа награда в категорията на танцовите състави бе отличен съставът към Национално училище „Панайот Пипков” Плевен. Две парични награди за хореографско майсторство бяха връчени на талантите от състав „Българче” Варна и младежки танцов състав „Родолюбие” Кюстендил.

Фондация „Българин” отличи оркестър „Веселина” от Благоевград, а специалната награда на Фен Фолк ТВ – заснемане и излъчване на видео клип на най-изявения народен певец бе присъдена на Александрина Иванова от Нов български универститет София.

Общо 18 изявени таланти получиха годишни стипендии на Министерство на културата по Програмата за мерките за закрила на деца с изявени дарби. Между тях са и двама старозагорски акордеонисти Гроздан Стоянов и Динко Стайков.

Специална награда на Тракийско дружества „Одринска епопея” за колективен участник отиде при състава на тракийско дружество „Родопи” Асеновград.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн