Двучасова среща за справяне с агресивното поведение в обществото проведоха в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
IMG_7759IMG_7746Над два часа продължи днес срещата, посветена на тема „Агресията в и извън училище“, която се проведе в зала „П. Р. Славейков“ на Общинската администрация.

В Стара Загора работим заедно – народни представители, местна управа, образователни структури, може би и затова, за щастие, при нас липсват прояви, които да ни налагат мерки за справяне със силно изразено агресивно поведение. Срещата днес бе продиктувана от желанието на всички ни да имаме едни по-добри и хармонични отношения дори в ежедневието си, а не само в училищна и работна среда. Това каза при откриването на срещата в Общината ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

„Когато говорим по дадена проблемна тема, това води до решаването й, често липсата точно на обсъждане на различни ситуации или поведение, води до негативни последици и неразбиране“, каза инициаторът на срещата народният представител Радостин Танев. Младият депутат благодари за подкрепата, която е получил от Община Стара Загора за провеждането на дискусията и ангажираността на местното самоуправление в името на доброто за децата на града.

„Първичната агресия е синоним на любов“, така започна лекцията си един от най-известните български психотерапевти и писатели у нас Мадлен Алгафари. „Гневът е чувство, също като обичта“, подчерта още тя и допълни, че агресивното поведение при децата е форма на протест и опит за изразяване на мнение. „Децата изпълняват моделите, които виждат, затова често професионалистите работят повече със самите родители, за да повлияят на детето“, допълни Алгафари. Тя не пропусна да спомене, че в нашето време телевизорът вкъщи е вид шаман, който диктува една нереална реалност и липсата на добрия, здравословен и истински пример е жизненоважен за подрастващите. 2/3 от формирането ни се случва вътреутробно, а личността ни се формира през първите 7 години, въпреки че обучението и себеусъвършенстването се случва цял живот. „Родителското възпитание е балансиране по един много остър ръб, затова казвам, че да си родител не е никак лесно“, категорична бе тя.

Срещата премина в диалог с присъстващите в залата, от който стана ясно, че поколенията се променят и стилът на възпитание и все по-голямата свобода, която децата получават не е проблем. За да не бъде обърната в другата крайност и да настъпи хаос са необходими ясни морални граници. По този начин подрастващите ще имат усещането, ча са важни, зачитани и обичани, което няма да буди в тях форми на мазохизъм поведение.

В дискусията се включиха зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-председателят на Комисията по образование в 44 НС Галя Захариева, областният управител и заместникът му Гергана Микова и Петя Чакърова, началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, психотерапевтът и писател Мадлен Алгафари, общински съветници, десетки директори на образователни институции, както и ученици и родители.
IMG_7777
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн