Бившата сграда на Метрологията в Стара Загора ще се трансформира в комплекс от 69 социални жилища

STZAGORA.NET
*
IMG_7607IMG_7604Голямата сграда на бившата Метрология в Стара Загора на ул. “Мусала” 26 ще бъде преобразувана в комплекс от 69 социални жилища за 150-200 души в неравностойно социално положение. 42 на брой ще бъдат двустайните апартаменти, 19 ще са едностайните апартаменти, 8 ще са гарсониери. Проектът по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. е на финалната права и ще бъде подаден в социалното министерство най-вероятно през месец май. Това стана ясно по време на общественото му обсъждане, проведено днес в Община Стара Загора с участието на заинтересовани институции и граждани.

Представеното от Георги Симеонов, директор на Дирекция “Устойчиво развитие и евроинтеграция” проектно предложение представлява интегриран модел за повишаване на жизнения стандарт на хора от уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението, и други групи в неравностойно положение, чрез осигуряване на равен достъп до съвременни жилищни условия и създаване на предпоставки както за пространствената им интеграция, така и за социалното им приобщаване и мотивация за активно включване в обществения живот.

От гражданите, които ще бъдат настанявани в новите социални жилища за срок, не по-дълъг от 3 години, ще се изисква по договор, който ще сключват с Общината, ако са безработни, да участват в образователно-квалификационни програми и програми за социална интеграция, а децата им да посещават образователна институция, подчерта по време на обсъждането зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Предоставяната социална услуга ще осигури подслон и нормални условия на живот на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, които не могат да си позволят собствен дом или жилище под наем на пазарни цени, както и социално приобщаване на ползвателите.

Социалните жилища в ще се разграничават ясно от общия общински жилищен фонд и ще се управляват отделно. В тях според критерии, разписани в специална наредба на Община Стара Загора, ще се настаняват крайно нуждаещи се социални групи – бездомни или живеещи временно в приюти граждани, обитаващи жилища, които не съответстват на стандартите, обитаващи пренаселени жилища, непълнолетни майки с деца над 1 г., самотни и многодетни майки или майки с деца с увреждания, хора в риск от бедност и социално изключване и с под гарантирания месечен минимален доход. Наемът ще покрива само присъщите разходи. Очаква се той да не надхвърля 80% от наема на досегашните общински жилища.

В социалните жилища ще има мебели, климатик и бойлер, но няма да се обзавеждат с битова електроника като печки, перални, хладилници и телевизори. Ще има също така денонощна охрана и видеонаблюдение на общите външни помещения.

Проектът е включен в Инвестиционната програма на община Стара Загора по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, на обща стойност 52 653 000,00 лева. От тях 3 270 229,90 лева представляват резерв за Общината спрямо етапна цел на приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по ОПРР 2014-2020, а 3 200 000 лева са безвъзмездна финансова помощ.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн