Премиера в Държавен куклен театър Стара Загора на 21 март – “Чорапкова приказка”

STZAGORA.NET
*
По случай Международния ден на кукления театър – 21 март, от 18.00 часа ДКТ – Стара Загора представя

ЧОРАПКОВА ПРИКАЗКА

Afish_Chorapkova prikazkaАвтор и режисьор: Янчо Иванов
Сценография: Живко Кънев и Виктория Андрекова
Музика: Пламен Петков
Импровизирани кукли: Биляна Райнова
Участват: Биляна Райнова и Янчо Иванов

ЧОРАПКОВА ПРИКАЗКА поставя на преден план един често срещан загадъчен проблем – нежеланието на децата да носят своите чорапчета.
Целта на тази приказка е чрез игра и приятни емоции да събудим у детето интерес и желание да носи чорапи.
Както в приказката един стар и мъдър чорап казва “Ние чорапите имаме своето славно минало – понасяли сме теглото на човек върху себе си, предпазвали сме го от болести и рани, отъпквали сме пътя му към нови приключения…”

21 МАРТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР

Международният ден на кукления театър се отбелязва по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). След решение на Съюза през 2003 г., 21 март е определeн за Международен ден за популяризиране и подкрепа на кукленото изкуство – тази пленителна магия и за деца, и за възрастни.

Кукленият театър в Стара Загора е основан през 1957 г. На 1 януари 1962 г. театърът става държавен. Към актьорския състав се присъединяват артистите Мариана Христова, Александър Темелков, Георги Монев, Здравко Калпакчиев-Зико, Анастасия Луканова, Здравка Михайлова. Особен принос за развитието на Старозагорския куклен театър оказва режисьорката Мария Янкова. От 1957 до 1965 г., директор на театъра е Петър Добчев, а от 1965 до 1968 г. директор е Лидия Венциславова. Във ВИТИЗ се създава куклена катедра и в Кукления театър на Стара Загора постъпва първата му възпитаничка – Антоанета Ботушарова. В театъра започва работа и кукленият сценограф Веселин Неделчев, който заслужено е наречен „българският татко Карло”.

След пионерите ред идва на реформаторите и новаторите в развитието на ДКТ – Ст. Загора. Съдбата среща младите Васил Апостолов и Любомир Цакев и това ражда дългогодишен творчески тандем. Апостолов и Цакев постъпват в театъра през 1968 г. Васил Апостолов е директор и режисьор в театъра от 1968 до 1982 г. Той превръща Старозагорския куклен театър в действително професионален театър. На мястото на старото читалище Апостолов изгражда модерен детски културен център със съвременна сцена, зала, звуково и осветително оборудване, весела детска сладкарница, пеещия часовник с куклите и танцуващия Пиеро пред входа, дело на друг голям творец в театъра – скулптура Емил Иванов.

След оттеглянето на Апостолов през 1982 г., директор на театъра става Любомир Цакев, който поради заболяване се оттегля през 1996 г. и на негово място за две години директор става скулптурът Емил Иванов. От 1998 г. директор на театъра е Дарин Петков.

Днес театърът има изключително млад ансамбъл. Репертоарът му е изпълнен с множество заглавия на постановки за деца и възрастни. Театърът е водещ и се радва на изключителен национален и международен престиж. На сцената му са поставени над 300 постановки от български и световни автори, пишещи за деца и възрастни.

На този линк можете да научите повече за историята и наградите на ДКТ Стара Загора: https://www.pierrot-bg.com/начало/кои-сме-ние.

“Светът на куклите притежава наивността на детето, чистота и свежест, и мъдростта на мъдреца. Разнообразието на кукления театър, способността му да прониква във всички култури и цивилизации през различни периоди от човешката история, от далечното минало до най-съвременните авангардни прояви, го прави мощен посредник в съпоставянето на културите в днешната многомерна комуникация.”
Д-р Капила Ватсяян (Индия)

Повече информация можете да намерите на сайта на старозагорския Куклен театър www.pierrot-bg.com и на страницата му във Фейсбук “Куклен театър – Стара Загора“.

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн