Чинията на Бузлуджа вече с охрана, чака експерти със спасителен план

STZAGORA.NET
*
Пласидо Доминго: “Паметникът е изключително съкровище на Европа!”
*
Buzludzha chinia sqIMG_8307 (Large)Областният управител Гергана Микова (вдясно на снимката) и арх. Дора Иванова дадоха днес пресконференция за паметника Бузлуджа. На нея стана ясно, че монументът е класиран сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа според оценката най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“.

Фондацията на младата архитектка „Проект Бузлуджа“ е част от мрежата на „Европа Ностра“, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник е в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.

„Попадането на Бузлуджа сред седемте най-застрашени обекти в Европа е протегната ръка към нас. Президентът на „Европа Ностра“ – световноизвестният тенор Пласидо Доминго, не случайно нарече паметника Бузлуджа изключително съкровище на Европа. Класирането на монумента ни гарантира изпращане на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавни институции, отговорни за опазването на монумента, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника“ – обясни арх. Иванова. „Европа Ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент. „Смятаме, че сега имаме шанс повече от всякога“, каза още арх. Иванова.

Г-жа Микова заяви, че се обмисля привличането на млади специалисти от УАСГ и от университети по строителство и архитектура от чужбина за техническо обследване на конструкцията на паметника. „Вече има заявен интерес към тази идея. За младите хора това ще бъде професионално предизвикателство и те ще работят на доброволни начала. След това вече ще можем да помислим за отваряне на обекта за туристи. На първо време това е нашата цел, защото цялостното възстановяване на паметника е дългосрочна задача, свързана с големи инвестиции“, каза г-жа Микова. Тя напомни, че на Бузлуджа вече има осигурена охрана. Когато метеорологичните условия позволят, на върха ще бъде закаран специален фургон за нея.

Очаква се експертите от „Европа Ностра“ да пристигнат в България през лятото. До края на годината трябва да е готов спасителният план за действие, който те ще изготвят.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн