Живко Тодоров: Аязмото ще запази облика си и всеки ще намира в него онова, от което се нуждае

STZAGORA.NET
*
IMG_7037Изпълнението на проекта за реконструкция на парк „Методий Кусев“ в Стара Загора обсъдиха на среща с журналисти днес кметът Живко Тодоров, зам.-кметът Янчо Калоянов, главният архитект Виктория Грозева, членове на проектантския екип и архитекти.

“Този проект бе обсъден публично, ние като Община се съобразяваме с изискванията на нормативните документи и с проектантите. Никой самоцелно не реже и няма да реже дървета. Самите проектанти са старозагорци и мисля, че никой няма да си позволи да направи нещо срещу града си” – каза Живко Тодоров. По думите му старозагорци трябва да дадат превес на позитивизма, а не да подхождат непрекъснато негативно.

„Ние гледаме изключително сериозно на проекта, даваме си сметка, че няма да е лесен, отнасяме се с уважение към мнението на старозагорци“ – обяви арх. Петър Киряков от проектантския екип. Според него се прави ремонт на историческото ядро на парка, като всички действия са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Той отговори и на въпроса защо се изгражда тротоар по източната пешеходна алея. „Източната алея остава това, което е била и преди. Добавя се велоалея, на четири места ще има уширения на тротоара, които ще бъдат изпълнени със запазените стари каменни плочи, на тях ще се разположат места за отдих“, обясни той. Стана ясно още, че тротоарът е нужен и изискуем, за да се осигури достъп на автомобилите със специален режим (противопожарни, линейки и др.) в случай на необходимост. Освен това по него по-лесно ще се движат детски колички. Нещата наистина сега изглеждат като на строителен обект, но така е при всеки по-значим ремонт, категоричен бе архитект Киряков. Той призна, че на няколко места осветителните тела не са позиционирани където трябва и обеща, че ще бъдат преместени. Ръководителят на проектантския колектив отново увери, че по централната алея към параклиса каменните плочи няма да бъдат отстранявани, а само на места, където е необходимо, ще бъдат допълвани или подменяни с нови. „Остават същите камъни, със същия маниер на работа“, каза арх. Киряков.

По думите му, нито един от елементите на парка не е сменил своята функционалност и отговаря на стандартите, а фирмата изпълнител се справя повече от добре. Няма нито едно живо дърво, което да е отрязано, специална комисия от 6 души подписва протоколи за отсичане, растителността в парка обаче е в лошо състояние, като много от боровете, към 40%, са увредени в горната си част, стана ясно още на срещата.

„Проектантите се справят и мисля, че ще направят нещо добро за старозагорци. Единственото ново, което се прави е тротоарът от изток, всичко друго остава както е било. Гарантирам за това“ – категоричен бе кметът Живко Тодоров. Той съобщи, че детайлно обсъждане на новия Подробен устройствен план на парка ще има на 29 март, а след като бъде приет, ще бъдат премахнати и установените незаконни постройки от върха в посока към Дъбрава. „Нито една постройка няма да бъде узаконена, целта е да се премахнат съществуващите незаконни такива“ – обясни Тодоров.

Архитект Иван Иванов изрази мнението и на колегите си от Съюза на архитектите, че тротоарът по източната алея е абсолютно необходим. „Ремонт на „Аязмото“ не е правен от 50-60 години, сега дойде време старозагорци да разберат, че паркът е строителен обект. Трябва да проявим спокойствие и търпение до приключване“ – призова Иванов.

Кметът Живко Тодоров информира още, че от северната страна на болница „Тракия“, от разклона в посока кв. “Лозенец”, ще се обособи паркинг за лечебното заведение в съществуващото уширение на пътя. По думите му, паркът ще даде възможност на всички граждани да намерят онова, от което се нуждаят.
#
vikdec

viknoeсоциално споделяне


echo
Copyright © 2018 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн