Повдигат обвинение на 16-годишната родилка, удушила новороденото

STZAGORA.NET
*
_Temida-2 NK-NPKНа 5 март 2018 г. в 14:52 ч. в РУ на МВР-Казанлък е получен сигнал от лекари от МБАЛ „Д-р Хр.Стамболски“ – Казанлък за приета жена след раждане, която не дава обяснение къде е новороденото. След посещение на място се е установило, че около 14.30 часа в МБАЛ – Казанлък поради влошени стойности на кръвни показатели е приета 16-годишната П.Л., като при прегледа е установено, че на 01.03.2018 г. в къща в с. Средногорово, община Казанлък, непълнолетната е родила дете от мъжки пол. Събраните до момента доказателства сочат, че родилката е умъртвила детето чрез удушаване с ръце. Мъжът, който съжителствал с нея на семейни начала, е сложил новороденото в найлонова торба и го е занесъл в масивна постройка в землището на селото, където го оставил в неработещ хладилник. Извършен е оглед на местопроизшествие, при който в полиетиленова торба е открит трупът на новороденото дете и плацента. Те са предадени за съдебно-медицинска експертиза в МБАЛ “Проф. д-р Ст.Киркович” – Стара Загора.

Съгласно заключението на съдебно-медицинската експертиза се касае за новородено дете с вътреутробна възраст от 8-ми лунарен месец, преживяло след раждането около 10 минути, с признаци на зрялост, които предполагат животоспособност дори и без специални условия. Причината за смъртта е механична асфиксия – притискане на шията, най-вероятно с ръка, сочат данните от експертизата. Състоянието на трупа отговаря раждането и смъртта да са станали на 1 март 2018 г.

Днес спрямо 16-годишната П.Л. ще бъде повдигнато обвинение за това, че на 1 март 2018 г. е извършено убийство от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него – престъпление по чл.120 ал.1 от Наказателния кодекс.

Съгласно чл.120 ал.1 във връзка с чл.63 ал.1 т.4 от Наказателния кодекс, тъй като извършителят на деянието е непълнолетно лице, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до две години.

Извършени са разпити на свидетели. Изготвена е съдебно-медицинска експертиза, която установила причината за смъртта на новороденото. Активните действия по събиране на доказателства под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Казанлък продължават. Назначена е и комплексна психолого-психиатрична експертиза, при която ще се установи психичното състояние на П.Л. преди и по време на извършване на деянието. Предстоят разпити на свидетели. Срокът за разследване е двумесечен.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив
#nov

spodelime


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн