Стара Загора и Бургас ще се конкурират за потенциален инвеститор след 10 дни

STZAGORA.NET
*
Живко Тодоров: На всяка цена ще си запазим добива на въглища и централите в “Марица-изток”
*
57568776На 15 и 16 март предстои първа среща с потенциален инвеститор в стратегически сектор като елетромобилостроенето, който може да влезе в новосъздадената индустриална зона “Загоре” – Стара Загора, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов в предаване на Илияна Беновска по “Канал 3″, в който участие взе и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Да стане място на инвестицията претендира и Бургас.

“Всеки от двата града има своите предимства – коментира новината Живко Тодоров. – С по-ниските данъци в сравнение с Бургас, които имаме в Стара Загора, ние можем да се конкурираме, а имаме и подготвена работна сила, която би могла да се влее в един бъдещ завод. Защото все пак трябва да има и определена история даден регион, когато се създава такава инвестиция. А ние още от времето на ДЗУ имаме едно добро ядро от кадри, които все още работят в Стара Загора. Инженери, които биха могли да свършат работа, има достатъчно и в “Мини Марица-изток”, и в ТЕЦ-2, където работят общо над 9000 души. Ние не се притесняваме от конкуренцията, напротив – конкуренцията ни прави по-добри” – допълни старозагорският кмет.

Индустриална зона “Загоре”, заедно с още няколко в страната, се подготвя по нов модел, с предоставяне още от самото начало на всички необходими инфраструктурни удобства на инвеститорите. “Сигурен съм, че “Загоре” ще стане една от най-хубавите индустриални зони в България. Кметът изпълни своя ангажимент – намери и съгласува с всички заинтересовани подходящ терен. Благодарение на него и на цялото местно самоуправление Стара Загора е изключително подготвен регион – и като кадри, и като инфраструктура, и като ясна позиция, и с наличието на университетска база. Оттук нататък е задача и на кмета, и на държавата бързото изграждане на индустриалната зона по един нов, модерен европейски начин” – заяви министър Караниколов.

На въпрос на водещата за това, биха ли могли да попречат новите европейски директиви за околната среда на работата на топлоелектрическите централи в “Марица-изток”, Живко Тодоров отговори така: “Европейският съюз сериозно трябва да преосмисли много от тези политики, за да не изтърве духа от бутилката в един момент. Затварянето на подобни централи не може въобще да се дискутира. Това е въпрос, по който България въобще не бива да отстъпва. На среща в Стара Загора премиерът заяви, че няма да позволи това да се случи. Ако трябва да правим инвестиции през следващите години – нека да ги направим. Но да си запазим българските централи и добива на въглища. Защото в противен случай това ще означава катаклизъм не само за старозагорския регион, а и за държавата като цяло. Кой ще балансира електропроизводството от атомната ни централа, която, знаете, работи на постоянна мощност? Докато ТЕЦ-овете работят с променливи мощности. Нищо не може да ги замени. ВЕИ-тата не могат. Аз считам, че този въпрос въобще не бива да се дискутира. Просто ние трябва да си отстоим интереса и да направим така, че ако са необходими инвестиции, да ги осигурим във времето.”

В Националното сдружение на общините вече има внесен проект за реформа на общинската полиция, която, бидейки финансирана от местните общности, засега остава на подчинение на МВР, каза по време на разговора Живко Тодоров. Целта е да бъде създадена истинска общинска полиция на щат към кметовете, която да бъде използвана за опазването на обществения ред по места. Старозагорският кмет е поканен на предстоящо заседание на парламентарна комисия, пред която ще защити проекта. “Вярвам, че народните представители ще го подкрепят и ще създадем истинска общинска полиция, каквато е необходима на цяла България” – каза кметът. Тъй като в момента за един нает от МВР полицай общините плащат 2000 лв., когато тя се създаде, ще включва подбрани с конкурс кадри, работещи на най-ниското ежедневно ниво, и издръжката й ще струва по-малко на съответната община. В същото време разследващите функции ще останат прерогатив на МВР и ще се изпълняват от държавата” – каза кметът на Стара Загора.

Да се обединим, за да покажем по време на Европредседателството ни на Европа онази по-добра България на умните и можещите млади хора, която реално съществува – призова в края на разговора с Илияна Беновска Живко Тодоров.

Целият разговор – тук:  http://kanal3.bg/video/16089-%20Benovska-pita%20-na-4.03.2018—gost-Dzivko-Todorov%252C-kmet-na-Stara-Zagora
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн