Георги Първанов: Ние сме част от европейското семейство, но това не противоречи на нашите добри отношения с Русия

STZAGORA.NET
*
_Georgi Parvanov 250Българската свобода не просто беше дочакана, тя беше извоювана. И българският народ беше свободен духом, преди той да бъде освободен и с решаващата помощ на руската армия. Това е един голям урок за съвременните политици и държавници. Това заяви по време на откриването на Международната научна конференция „Поуки от историята. 140 години от Руско-турската война“ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

„Ще направя една вметка, защото форумът е преди всичко исторически. През 2003 и 2008 година, по повод тържествата във връзка с Освобождението на България, наш гост беше президентът Путин. И това не беше само исторически ритуал. Това беше един шанс за правителствата, за институциите от двете страни да реактивират отношенията си, да ги изпълнят с реално съдържание. И за това много ми се иска, наистина, да реактивираме и сега междуправителствените ни отношения, разбира се, на една взаимно изгодна основа, така както и двамата с президента Путин многократно сме подчертавали“, посочи Първанов.

В заключение Георги Първанов посочи че „Руско-турската освободителна война реализира една голяма мечта на българските възрожденци, на Апостола Васил Левски: „… за да си добие първата чест и слава нашето мило отечество България, най-после, [за] да бъдем равни с другите европейски народи“. Това е факт. Ние сме част от европейското семейство, ние сме част от ЕС. И тук му е мястото да подчертаем, че това не противоречи на нашите добри отношения с Русия, с нашите съседи, с нашите стари и нови приятели – напротив“.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн