Брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център на Зелени Балкани

STZAGORA.NET
*
67768987542Съобщено от Христина Клисурова:

Вчера, не без помощта на екипа ни, се излюпи първото пиленце в Спасителния център за диви животни и то не какво да е, а брадато лешоядче!

Ден преди това посредством камерата, поставена в гнездото на птиците в Центъра, забелязахме малка дупка в яйцето. 24 часа по-късно дупката така и не се уголеми. Това беше ясен знак за нас, че нещо не е наред.

Под вещите указания на нашия колега и приятел Алекс Лопис от VCF и въпреки риска да бъдем сериозно нападнати от бдителните родители на малкото, екипът ни влезе в гнездото и взе яйцето. След това, отново под погледа на Алекс, асистирахме на малкото да излезе от черупката. Оказа се, че положението на тялото му е такова, че е имало, наистина, малък шанс да се справи само.

Последва кратък тоалет и претегляне, след което малкото бе оставено да си почива цяла нощ в инкубаторите на Центъра.

Рано сутринта на другия ден отново претеглихме малкото и му дадохме първия един грам храна. За наше щастие пилето не само е много добре, но е силно и здраво, и с желание пое парченцата месо.

В гнездото под вещите грижи на родителите остана второто яйце. То трябва да се излюпи най-късно след 8 дни. Тогава, ако всичко е наред, ще е негов ред да посети инкубаторите, а по-големичкото и вече позаякнало ще върнем на родителите.

Това е третото люпило и четвъртото малко на двойката, която миналата година отново не без помощта на екипа на Спасителния център и Алекс Лопис отгледа едно малко, а през 2016 г., когато беше и първата година, в която птиците се размножиха, малките бяха две.

Нашите брадати са част от европейската програма за редки видове на Асоциацията на зоопаркове и аквариуми (ЕАЗА), координирана от Фондацията за опазване на лешояди (VCF).
677689875436776898754
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн