Окръжна прокуратура – Стара Загора образува досъдебно производство за пране на пари след извършена проверка, възложена от ВКП

STZAGORA.NET
*
_Temida-2 NK-NPKПо разпореждане на Върховната касационна прокуратура за извършване на проверки на физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти над 500 000 лева, Окръжна прокуратура – Стара Загора е извършила проверка на лицето П.П. След приключване на проверката с оглед събрани данни за извършено престъпление – пране на пари, Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувала досъдебно производство.

Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител за това, че в периода от 2008 г. до началото на 2009 г.  в Стара Загора, в условията на продължавано престъпление са прикривани произхода и действителните права върху имущество на стойност 700 хиляди евро, за което се е знаело или предполагало, че е придобито от престъпление- престъпление по чл. 253, ал.1 от Наказателния кодекс.

През 2015 г. П.П. е закупил имот в Стара Загора – пететажна масивна сграда. Тази сделка с недвижимо имущество е била обект на възложената проверка. В хода на проверката е установено, че през 1998 г. П.П. бил закупил и имот в Стара Загора с площ 2 декара. През 2008 г. този имот бил обявен за продажба и бил сключен предварителен договор за покупко-продажба. Договорената цена била 2 070 000 евро. По договора П.П. получил 700 000 евро, след което купувачът не платил пълната продажна цена и договорът бил развален. По-късно същият имот е бил отчужден и за него П.П. е получил сумите от 197 340 лв. и 236 950 лв.

По делото е възложено извършване на ревизия на физически лица и на юридически лица, назначена е експертиза за установяване на пазарната цена на двата имота и произхода на средствата за закупуването им.

Наказанието, което се предвижда за престъпление по чл. 253, ал.3 от НК, е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 3000 лева до 5000 лева.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн