Камери в детските градини извън занималните, съблекалните и тоалетните поискаха родители в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
854563Участниците в обществена дискусия, организирана от общинския съветник Янко Янков с цел набелязване на мерки за превенция на възможни проблеми с прояви на агресия в детските заведения – ясли, градини и училища, са предложили да има видеокамери на входовете, изходите, коридорите и двора на детските заведения. В проведената анкета за това са гласували 93% от персонала и 53% от родителите. Въз основа на тези резултати ще бъде внесено предложение в общинската администрация за осигуряване на средства за поставянето им, съобщи Янко Янков.

Формулирана е необходимостта и от регулиране на числеността на групите в детските градини. В момента има групи с по над 30 деца, в това число и такава с 37 деца, като в същото време в други градини се закриват групи заради липса на деца. В Стара Загора в 160 групи са приети общо над 4000 деца, средно по 24-25 в група, което е по норматив. По закон числеността на отделната група не е ограничена до определен брой, но предложението е това да бъде направено на местно ниво, какъвто опит има в Пловдив.

Предлага се и назначаването на психолози в детските градини, които в разговори с децата да установяват наличието на евентуален проблем с детето или в семейството, за да може по-рано да се реагира спрямо потенциалната агресия, а не след инцидент.

Дискусията е стигнала до извода, че има нужда от създаване на “Училище за родители” за предотвратяване на агресията, изоставането, затвореността и други проблеми у подрастващите.

В срещата са участвали зам.-кметът по хуманитарните дейности на Община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на общинския съвет Таньо Брайков, началникът на РУО на МОН Татяна Димитрова, началникът на отдел “Образование” в общинската администрация Пенка Чавдарова, директорът на Дирекция “Социално подпомагане” Павлина Делчева, представители на Тракийския университет, директори на детски заведения, психолози, педагози, родители и медии.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн