Младежи от Стара Загора, Раднево и Казанлък научиха как да разпознават популизма и фалшивите новини

STZAGORA.NET
*
28109225_10211478235334417_1008925712_nbtyПроведе се втора част на форум „Смяна на местата – младите реагират“, инициатива на народния представител Радостин Танев, която има за цел да изгради гражданска позиция у младите хора в област Стара Загора.

„В първата част, която проведохме с участниците през януари, заложихме повече на теория, защото темата ни бе „Местното самоуправление“, а днес поставихме акцент на практическите знания и умения – каза депутатът. – Младите хора имат нужда да вярват в своите способности, но голяма част от тях имат притеснение да говорят пред публика и да защитава тези пред група хора. Това, че на втория модул на форума се включиха още повече участници, за мен говори, че инициативата, която стартирах, е полезна, а това е най-важното. Темите, които засегнахме – популизъм, фалшиви новини, медии, са неразделна част от обществото ни – не само в политиката, но и в ежедневието“, обобщи идеята си Танев.

Близо 50 младежи от Стара Загора, Раднево и Казанлък се срещнаха днес с експерти по медии и реклама Венета Асенова, Милена Желева, Здравко Георгиев и Илко Груев. Те разкриха пред младите хора тайните на успешното представяне по време на интервю в радио и телевизия, както и как да имат подходящо поведение, за да спечелят околните. Интерес предизвикаха техниките за справяне с притеснението пред камера и как да не се „гълта“ реч пред микрофон. Темата за свободата на медиите, цензурата, самодисциплината на журналистите и публичните фигури предизвика интересен дебат. Симулативна игра постави младежите в ситуация на защитаване на теза пред камера.

Политологът д-р Георги Георгиев говори с примери от работата си за популизъм и статукво. Типовете изказвания, общото между любовта и даването на „празни“ обещания в живота и политиката, както и как се прави от муха слон успяха да научат младежите.

“Фалшивите новини са слуховете, на които никой не обръщаше внимание преди, а сега си имаме социални мрежи и се започна вярване на всичко написано.” С тези думи започна разговора си с младите хора един от най-добрите разследващи журналисти у нас – Васил Иванов. „Заглавията продават, безспорно, но винаги проверявайте кой казва новината, къде я казва и как“, подчерта той.

Третата част на младежкия форум ще бъде през март, а тогава участниците ще имат възможност да се запознаят с принципите на изпълнителната и законодателна власт, както и европейските принципи за управление, споделиха от екипа на форум „Смяна на местата“.
bdrbty
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн