Малчугани пресъздадоха Сирни Заговезни в Община Стара Загора

STZAGORA.NET
*
IMG_5660 (1)IMG_5670 (1)Възпитаниците на две детски градини в Стара Загора зарадваха днес общинарите с песни, танци и ритуали посветени на празника Сирни Заговезни.

Най-напред малчуганите от детска градина №35 „Свобода“ показаха ритуала „Прошка“. Облечени в народни носии момчета и момичета разказаха и показаха как по-младите в рода искат прошка от по-възрастните.

След това децата с много майсторство демонстрираха още типични ритуали за празника – хвърляне на оротници, прескачане на огън и най-веселият за децата „хамкане“.

Малчуганите изпяха и песнички свързани с празника и родното огнище.

Кукери от детска градина № 68 „Патиланско царство“ задрънкаха с хлопките и гониха злите сили. Малките танцьори пък с впечатлиха с изпълнението си на фона на любимата песен „Изгреяла е месечинка“.

Секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов благодари на преподаватели и родителите, че възпитават децата в съхраняване на българските ритуали.

„Поискайте прошка от родителите си. Помнете, че това е благородно, за да е по-леко на сърцата ви. Бъдете благородни“, призова децата Делян Иванов.

После всички получиха подаръци от Общината със задължителната халва, за да „хамкат“ и вкъщи.
IMG_5662
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн