Концерт “Децата на Стара Загора на сцените на Европа” – 15 февруари, четвъртък

STZAGORA.NET
*
деси2На 15 февруари от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора заповядайте на Симфоничен концерт „Децата на Стара Загора по сцените в Европа“ с диригент Пиер Калабрия и със специалното участие на Десислава Добрева – флейта. В програмата ще прозвучат следните произведения: Белини – “Норма” – Увертюра, Сесил Шаминад – Кончертино за флейта и оркестър, Морис Равел – Павана за смъртта на Инфантата, Карл Рейнеке – Концерт за флейта и оркестър оп. 283.

Десислава Добрева е родена в Стара Загора, завършила е НУМСИ “Христина Морфова“ през 2005 г. През 2012 г. се дипломира с отличие в магистърска степен в Университет за музика и сценични изкуства, Виена, в класа по флейта на проф.Барбара Гислер-Хазе. Учи един семестър по Програма „Еразмус“ в Парижката консерватория при Винсент Люка (соло флейтист на Оркестъра на Париж). В годините 2012-2014 е в класа по флейта на Карл-Хайнц Шутц (соло флейтист на Виенската филхармония). Участва и печели редица награди в международни конкурси и концертира в много европейски страни, както и в Япония и Китай. Участва активно в концертите на Фондация „Лайв Музик Нау“, основана от Сър Йехуди Менухин. Посещавала е майсторски класове при Филип Бернолд, Пиер-Ив Арто, Андраш Адорян, Феликс Ренгли, Патрик Галоа и др. Стипендиантка е на „Вернер Трип Фондация“, „Токио Фондация“, „Вефелшайд Фондация“.

В момента Десислава Добрева преподава флейта в Частното музикално училище „Алегро Виваче“ във Виена, както и в Държавното музикално училище „Й.Г.Албрехтсбергер“ в Клостернойбург. Тя е основателка на „1,2,Трио“ (флейта, виолончело и пиано), с които през 2013 г. са финалисти и носители на награда на Конкурса „Фиделио“ във Виена. Страстта към камерната музика я събира също с духовия квинтет „qWINDett“, с който има многобройни участия, между които на престижния Фестивал в Залцбург под ръководството на Виенските Филхармоници, също така изнасят рецитал в Музикферайн. Свирила е в оркестри, между които на Виенската държавна опера, Виенските Симфоници, Народната опера във Виена, Народния театър в Клагенфурт, Симфониета Баден, Моцарт оркестър, Младежкия оркестър на Европейския съюз, Народния театър в Баден. Между имената на диригентите, с които е работила, са Франц-Велзер Мост, Филип Йордан, Кристоф Ешенбах, Инго Мецмахер, Владимир Ашкенази, Алфред Ешве, Антонело Манакорда.

IMG_5837В концерта на 15 февруари ще участва и младият цигулар Ренцо Ставрев. Той е само на 12 години, но вече е носител на много награди от наши и международни конкурси. В това първо участие на сцената на Държавна Опера Стара Загора той ще свири на пулта на първите цигулки в Кончертино за флейта и оркестър от Сесил Шаминад. Изключително интересната и виртуозна програма е подготвена от Десислава Добрева – флейтистка, родена в Стара Загора, която живее и работи във Виена. Заедно с диригента Пиер Калабрия те ще представят Ренцо Ставрев на старозагорската публика.

Ренцо Ставрев е роден на 25.03.2006 г. в Пловдив. Ученик е в Пловдивското музикално училище. Свири на цигулка от шестгодишна възраст, негови учители са Дарина Данкова и Симеон Симеонов (САЩ). Като цигулар печели награди от следните конкурси: Национален конкурс с международно участие „Орфеева дарба“ – София; майсторска цигулка на проф. Минчо Минчев от конкурс „цигулките на Минчо Минчев – Варненско лято“; Международен конкурс за инструменталисти – Перник; Международен конкурс „Охридски бисери“ – Охрид, Македония; Международен конкурс „Млади виртуози“ – София; Международен струнен конкурс в Ниш, Сърбия; конкурс „Златен ключ“ – Пловдив; Международен конкурс за инструменталисти – Велико Търново; Международен конкурс „Добрин Петков“ – Пловдив. Участвал е в майсторските класове на проф. Йосиф Радионов, проф. Гинка Гичкова, проф. Стойка Миланова. От деветгодишна възраст свири и на виолончело, с преподавател Юлия Марковска. Като виолончелист печели конкурсите „Млади виртуози“ – София; “Добрин Петков” – Пловдив, Международен интернет конкурс – Белград, Сърбия, Международен конкурс “Йосф Славенски” – Белград, Сърбия. Участвал е в майсторски класове на проф. Ромен Гариу и проф. Анатоли Кръстев.

Ренцо Ставрев участва в множество продукции на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, в няколко концерта в НБ “Иван Вазов“ – Пловдив; в благотворителен концерт с проф. Радионов; в два сезона свири с оркестъра на “Симфониета Враца”.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн