Силно старозагорско присъствие на номинациите за „Успелите деца на България“

STZAGORA.NET
*
4b5d93c1bb5624275c844ea98c33ae9aСтарозагорският медалист от математически олимпиади Теодор Танков и бадминтонистката Мария Делчева са номинирани за юбилейните X-ти годишни награди „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“, която отличава най-добрите ученици от I до XII клас през 2017 г. в сферата на изкуствата, науките и спорта.

Ученикът от старозагорската Природоматематическа гимназия „Гео Милев” Теодор Танков, който в момента е осмокласник в Американския колеж в София, е номиниран за постижения в сферата на науката от координатора на българското участие в международни математически олимпиади Любомир Любенов.

Той е носител на Златна купа и титла “Шампион“ – най-високото отличие от Откритата Азиатска международна математическа олимпиада 2017, в която участваха над 12 000 ученици от 18 държави. Теодор е вторият българин, печелил тази титла до момента. Той успява да реши 29 от 30 задачи, което е най-добрият постиган резултат. Това постижение го извежда на върха в международната класация, изпреварвайки състезателите от традиционно силни държави като Китай, Хонг Конг, Малайзия. Шампионската титла на Теодор е най-високото постижение на български ученик на международни състезания по математика през 2017 г.

Най-успешният състезател на България в това състезание, сред общо 19 български ученици, стигнали до финала на престижния форум след квалификационните състезания SASMO и “Математика без граници”, е носител и на отличието “Международна звезда”, което получава най-добрият състезател на дадена страна участник.

През 2017 г. Теодор печели и Втора награда (Silver Award, поделена) от Международната Сингапурска и Азиатска ученическа математическа олимпиада (SASMO), Трета награда (Bronze Award, поделена) от Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателството (SIMOC), Трето място (единствено) от ХХХII Общонационален конкурс на сп. “Математика”. Неговите участия в международни олимпиади по математика, както и на други старозагорски медалисти, станаха възможни благодарение на подкрепата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

3f5e930c76d356cf5878e1aec3671208Номинирана за „Клуб 2017“ е и Мария Делчева, възпитаничка на именитата старозагорска школа в този спорт и „Най-перспективен състезател“ на Стара Загора за 2017-та, годината, в която той бе носител на приза „Европейски град на спорта“.

Седемнайсетгодишната състезателка по бадминтон Мария Делчева е ученичка от София, но преди 4 години избира за свой треньор известния старозагорски бадминтонист Слънчезар Цанков, който оценява нейния потенциал. Мария успя да завърши най-успешната в спортната си кариера 2017 г. като № 1 в Европейската ранглиста и № 5 в Световната ранглиста за девойки до 19 г. Тя успя да спечели 12 първи, 4 втори и 3 трети места, има и много други призови класирания от редица международни състезания. С убедителните си представяния тя има много големи шансове да вземе квота за младежките олимпийски игри в Аржентина. Квотите са 26 – от световната ранглиста за девойки, където сега Мария е 5-а, а края на квалификационния цикъл е април 2018 г. Целта на състезателката е призово класиране на самата Олимпиада.

Включена е и в националния отбор за жени за предстоящото Европейско отборно първенство.

Всеки, който желае може да подкрепи Мария Делчева – http://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/1188
и Теодор Танков – http://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/1906
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн